EÚ zastavila pomoc poľnohospodárom, pre podozrenie zo zneužívania

NETKY.SK • 11 September 2014, 06:27 • 2 min
EÚ zastavila pomoc poľnohospodárom, pre podozrenie zo zneužívania

BRUSEL - Európska únia (EÚ) sa dnes rozhodla pozastaviť núdzové opatrenia, ktorých cieľom bola pomoc pestovateľom ovocia a zeleniny pre zákaz dovozu do Ruska. Dôvodom je podozrenie zo zneužívania pomoci, uviedla Európska komisia (EK). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

EK si odložila 125 miliónov eur na kompenzáciu pre výrobcov, ktorí nemôžu svoje produkty predávať v Rusku po tom, čo Moskva v auguste v reakcii na ekonomické sankcie Bruselu zakázala dovoz potravín z EÚ. Peniaze boli určené na nákup tovarov podliehajúcich skaze a na výplatu poľnohospodárov za to, že nezožali svoju úrodu alebo zožali ešte pred tým, než dozrela. Komisia vyčlenila 82 miliónov eur pre pestovateľov jabĺk a hrušiek a 43 miliónov pre pestovateľov ostatného ovocia a zeleniny.
      

EK však dnes ohlásila prudký "disproporčný" nárast využívania programu. Dodala, že "má pochybnosti o tom, či sú všetky predložené požiadavky reálne". "Požiadavky sú totiž v prípade niektorých produktov niekoľkonásobne vyššie, než je celkový priemerný ročný vývoz EÚ do Ruska," uviedla komisia. Limity týkajúce sa hrušiek a jabĺk už boli dosiahnuté a ostatné produkty sa k tomu už blížia.
      

Konkrétne EK má vážne pochybnosti o číslach predložených Poľskom, uviedli zdroje z EÚ. Poľskí producenti predložili požiadavky na kompenzáciu za viac než dvojnásobok celkového ročného vývozu EÚ do Ruska - ide o karfiol, brokolicu a hlávkovú kapustu. Čísla týkajúce sa uhoriek sú takmer päťnásobné v porovnaní s ročným exportom EÚ.
      

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Dacian Ciolos vyhlásil, že v najbližších dňoch predloží "cielenejší a efektívnejší" program pomoci poľnohospodárom, ktorý má nahradiť pozastavený program. "EK je však naďalej rozhodnutá podporiť tých producentov, ktorí náhle z dôvodu ruských opatrení stratili dôležitý trh," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona