EÚ zareagovala balíkom 500 miliónov eur na potreby farmárov

NETKY.SK • 7 September 2015, 17:28 • 2 min
EÚ zareagovala balíkom 500 miliónov eur na potreby farmárov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v reakcii na celoeurópsky protest farmárov, výrobcov mlieka a mäsa v Bruseli predstavila komplexný balík opatrení na podporu európskych poľnohospodárov v celkovej hodnote 500 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Komisia naznačila, že uznáva a chápe problémy výrobcov mlieka a mäsa, ktorí sa opakovane sťažujú na prepad cien výrobkov v tejto oblasti, čo údajne ohrozuje existenciu mnohých prvovýrobcov a živočíšnych fariem.

 

Podpredseda EK Jyrki Katainen, ktorý bol hosťom dnešného mimoriadneho zasadnutia ministrov poľnohospodárstva EÚ v Bruseli, pred ministrami oznámil, že nový balík opatrení umožní okamžité uvoľnenie 500 miliónov eur z fondov EÚ, ktoré sú určené v prospech európskych poľnohospodárov. Z tejto sumy by mala ťažiť každá členská krajina EÚ, zatiaľ však nebolo spresnené, akú sumu ktorá krajina dostane.

 

Tento krok podľa Katainena ukazuje, že exekutíva EÚ berie svoju zodpovednosť voči poľnohospodárom veľmi vážne a je pripravená použiť príslušné fondy.

Ťažiskom tohto balíka sú tri hlavné opatrenia: riešenie ťažkostí spojených s peňažnými tokmi pre farmárov; stabilizácia trhov a do tretice preverenie fungovania dodávateľského reťazca.

 

Komisia navrhuje, aby najvýznamnejšia časť komplexného balíčka nových opatrení bola poskytnutá všetkým členským štátom na podporu výroby mlieka a mliečnych výrobkov. Exekutíva EÚ chce nájsť "spravodlivý" distribučný kľúč, cielený a efektívny, najmä s ohľadom na tie členské štáty únie a tých poľnohospodárov, ktorí boli najviac zasiahnutý negatívnym vývojom na trhu s mliekom.

 

Komisia upozornila, že tento prístup voči agrosektoru treba vnímať v kontexte už poskytnutej pomoci pre poľnohospodárov a farmárov v reakcii na dôsledky ruského embarga na európske potraviny a v rámci celkovej pomoci v hodnote viac ako 50 miliárd eur, ktorú EÚ každoročne poskytuje farmárom a vidieckym komunitám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies