EÚ zaradila štyroch dalších Sýrčanov na svoj sankčný zoznam

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 16:10 • 2 min
EÚ zaradila štyroch dalších Sýrčanov na svoj sankčný zoznam

BRUSEL - Rada EÚ pre zahraničné veci rozhodla v pondelok v Bruseli zaradiť ďalších štyroch sýrskych občanov na "čierny zoznam" osôb, na ktorých sa vťahujú reštriktívne opatrenia EÚ proti sýrskemu režimu.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je ich úloha pri vývoji chemických zbraní a ich používaní proti civilnému obyvateľstvu. Ide o rozhodnutie, ktoré je v súlade s politikou EÚ v rámci boja proti šíreniu a používaniu chemických zbraní. Medzi sankcionované osoby patrí vysokopostavený vojenský predstaviteľ a traja vedci pracujúci v stredisku pre výskum a vedecké štúdie, ktoré je pod kontrolou sýrskej vlády.

 

Toto centrum je zodpovedné za vývoj a výrobu chemických a iných nekonvenčných zbraní, ako aj príslušných raketových nosičov. Na sankčnom zozname EÚ sa nachádza od 1. decembra 2011. Na zozname reštriktívnych opatrení EÚ v podobe zákazu vycestovania a zmrazenia aktív tak figuruje už 261 občanov Sýrie a 67 organizácií či podnikov. Únia im pripisuje zodpovednosť za násilné represie voči domácemu civilnému obyvateľstvu.

 

Platné sankcie EÚ voči Sýrii zahŕňajú ropné embargo, obmedzenia určitých investícií, zmrazenie aktív Sýrskej centrálnej banky v EÚ, obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by bolo možné použiť na represie, ako aj zariadení a technológií na monitorovanie alebo odpočúvanie internetovej či telefonickej komunikácie. Tieto sankčné opatrenia boli naposledy predĺžené 29. mája 2017 a sú platné do 1. júna 2018. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies