EÚ zaradila plynovod Eastring do zoznamu kľúčových projektov

NETKY.SK • 18 November 2015, 14:11 • 2 min
EÚ zaradila plynovod Eastring do zoznamu kľúčových projektov

BRATISLAVA - Európska únia zaradila projekt plynovodu Eastring zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsko až na bulharsko-turecké hranice do aktualizovaného zoznamu kľúčových projektov v oblasti energetickej infraštruktúry, známych ako projekty spoločného záujmu.

slovakia

left justify in out

Aktualizovaný zoznam, ktorý obsahuje 195 projektov, EÚ zverejnila na svojej internetovej stránke v stredu v rámci dokumentov správy o stave energetickej únie, ktorú predniesol eurokomisár pre energetiku Maroš Šefčovič.


Eastring je zahrnutý do skupiny infraštruktúrnych projektov, ktorých cieľom je diverzifikovať dodávky plynu do strednej a juhovýchodnej Európy. EÚ zároveň uviedla, že Slovensko by malo podporovať väčšiu regionálnu integráciu a posilniť prepojenia so susednými krajinami v oblasti plynárenských sietí. K dôležitým infraštruktúrnym projektom, ktorých cieľom je diverzifikovať dovoz plynu, patrí nové plynárenské spojenie medzi Poľskom a Slovenskom, jeden z prioritných projektov Európskej stratégie energetickej bezpečnosti (EESS), alebo nedávno navrhnutý Eastring, konštatuje EÚ.


Projekty spoločného záujmu využívajú zrýchlené postupy vydávania povolení a lepšie regulačné podmienky a môžu byť oprávnené na finančnú podporu z Nástroja na prepájanie Európy (NPE). Na transeurópsku energetickú infraštruktúru sa v rámci NPE na obdobie rokov 2014-2020 vyčlenil rozpočet vo výške 5,35 mld. eur, s cieľom urýchliť vykonávanie projektov spoločného záujmu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies