EÚ zaradí Hizballáh medzi teroristické skupiny

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 15:59 • 2 min
EÚ zaradí Hizballáh medzi teroristické skupiny

BRUSEL – Európska únia je pripravená zaradiť ozbrojené krídlo libanonského Hizballáhu na svoj zoznam medzinárodných teroristických skupín.

slovakia

left justify in out

Formálnu žiadosť o takýto krok podala v pondelok Veľká Británia, informovali európski diplomati. Špeciálny výbor bude podľa ich údajov o žiadosti rokovať začiatkom júna, pričom dohoda by mohla byť dosiahnutá už koncom mesiaca.

Zapísanie Hizballáhu na čierny zoznam 27-členného bloku už dlho požadoval Izrael aj Spojené štáty. V otázke však nepanovala jednoznačná zhoda. Hoci Británia bola jednoznačne za, Francúzsko a Taliansko sa pokladali skôr za váhavé. Francúzsko sa ako bývalá koloniálna mocnosť údajne obávalo destabilizácie Libanonu, kde je Hizballáh súčasťou vlády. Náladu však zmenili minuloročné útoky na izraelských turistov v Bulharsku, z ktorých Sofia obvinila militantné hnutie a zatkla na Cypre jeho údajného agenta, podozrivého z ich naplánovania. Bojovníci Hizballáhu tiež momentálne bojujú v sýrskej občianskej vojne po boku prezidenta Baššára al-Asada, ktorého Západ obviňuje zo zločinov proti ľudskosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona