EÚ zaokrúhlila humanitárnu pomoc pre Filipíny na 20 miliónov eur

NETKY.SK • 18 November 2013, 15:28 • 2 min
EÚ zaokrúhlila humanitárnu pomoc pre Filipíny na 20 miliónov eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že zvyšuje krízovú pomoc pre Filipíny, ktoré sa spamätávajú zo škôd spôsobených tajfúnom Haiyan. Eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová oznámila vyčlenenie ďalších siedmich miliónov eur na humanitárnu pomoc.

slovakia

left justify in out

Komisárka to uviedla po návrate z Filipín, kde navštívila aj mesto Tacloban, ktoré bolo najviac poznačené ničivou silou tropickej búrky. Dnešné oznámenie o navýšení pomoci pre Filipíny zaokrúhľuje celkovú sumu humanitárnej pomoci Európskej komisie na 20 miliónov eur. Sem sú zahrnuté tri milióny eur vo forme urgentnej humanitárnej pomoci a 10 miliónov eur na pomoc rekonštrukčných prác, ktorú pri pobyte na Filipínach sľúbil eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs.

Okrem týchto súm, dodnes prispelo aj 16 členských štátov únie a Nórsko, ktoré sa zapojilo prostredníctvom európskeho mechanizmu civilnej ochrany. Ich finančné príspevky sú vyčíslené na 25 miliónov eur. 

"Prioritou je teraz obnovenie prístupu k zdevastovaným oblastiam  Filipín a poskytnutie naliehavej záchrannej pomoci. Je potrebné skoordinovať naše úsilie tak, aby každý, kto potrebuje pomoc, ju aj dostal," pripomenula komisárka. 

Nová várka humanitárnej pomoci EÚ bude riešiť najnaliehavejšie potreby ako je potravinová pomoc, zaistenie pitnej vody a dočasného prístrešia pre tých, čo prišli o svoje domovy, poskytnutie základných zdravotných služieb a obnova komunikácie. Fondy EÚ sú tiež určené na podporu koordinácie pomoci, dopravy a logistiky, ktoré majú zásadný význam pre poskytovanie pomoci trpiacim ľuďom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies