EÚ zakročila na pôde WTO proti núteným transferom technológií v Číne

NETKY.SK • 20 December 2018, 22:14 • 2 min
EÚ zakročila na pôde WTO proti núteným transferom technológií v Číne

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok v Svetovej obchodnej organizácii (WTO) napadla systémové opatrenia Číny, ktorými núti európske spoločnosti k tomu, aby jej ako podmienku možnosti podnikať v tejto krajine poskytli svoje citlivé technológie a know-how.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) pri tejto príležitosti upozornila, že najnovšie právne kroky sú pokračovaním konania, ktoré EÚ iniciovala už v júni tohto roku.

 

Únia týmto krokom výrazne rozširuje a prehlbuje rozsah svojho konania v rámci WTO zameraného proti čínskym opatreniam, ktorými krajina núti európske spoločnosti k transferom technológií. Tento krok bol prijatý v nadväznosti na ďalšie zistenia týkajúce sa nezlučiteľnosti čínskych opatrení v oblasti schvaľovania investícií a ochrany práv duševného vlastníctva zahraničných spoločností s mnohostrannými pravidlami, na ktorých funguje Svetová obchodná organizácia.

 

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v správe pre médiá uviedla, že nie je možné tolerovať fakt, že spoločnosti z EÚ sú nútené poskytovať cenné technológie výmenou za to, že im je dovolené investovať v Číne. "Je to v jasnom rozpore s pravidlami, ktoré sa Čína sama zaviazala dodržiavať, keď vstúpila do WTO. Dnes proti tejto nezákonnej praktike predkladáme rozsiahlejšie, systémovejšie právne námietky, pretože veríme, že ide o zásadnú problematiku, ktorá má dosah na európske spoločnosti podnikajúce v Číne," oznámila Malmströmová. Podľa jej slov ide o záležitosť, ktorá sa môže, a mala by sa, riešiť na medzinárodnej, mnohostrannej úrovni.

 

Čína oznámila, že uvalí odvetné clá na tovary z USA v hodnote 60 mld. USD

 

Vo svojej revidovanej žiadosti adresovanej WTO EÚ napadla čínske zákony, ktoré upravujú schvaľovanie investícií smerujúcich do oblasti elektrických vozidiel (vozidlá poháňané novými druhmi energie) a biotechnológií (osivá) a tiež schvaľovanie spoločných podnikov v najrôznejších odvetviach.

 

Týmito zákonmi podľa Bruselu Čína zahraničným spoločnostiam pôsobiacim v tejto krajine ukladá výkonnostné požiadavky a obmedzuje hospodársku a zmluvnú slobodu zahraničných spoločností v oblasti investícií a transferov technológií.

 

Takzvané výkonnostné požiadavky nútia alebo podnecujú európske spoločnosti k tomu, aby svoje technológie prevádzali na spoločné podniky s čínskymi partnermi, výmenou za čo im čínske orgány udelia potrebné administratívne povolenia. Zahraničné spoločnosti zároveň musia svoje výskumné a vývojové činnosti realizovať na území Číny.

 

Komisia upozornila, že v čase, keď Čína vstúpila do WTO, zaviazala sa, že nebude udeľovanie investičných povolení podmieňovať výkonnostnými požiadavkami, a že zachová zmluvnú slobodu spoločností v Číne, najmä v súvislosti s investíciami a transfermi technológií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona