EÚ zakázala geneticky modifikovaný zemiak Amflora

NETKY.SK • 13 December 2013, 13:16 • 2 min
EÚ zakázala geneticky modifikovaný zemiak Amflora

BRATISLAVA - Geneticky modifikovaný zemiak Amflora sa nesmie uvádzať na trh EÚ. Rozhodol o tom Všeobecný súd EÚ, ktorý tak zrušil povolenia Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Tlačová a informačná sekcia Súdneho dvora EÚ. Vo svojom rozsudku súd konštatoval, že komisia nedodržala postupy spojené s udelením povolení a podstatným spôsobom porušila svoje procesné povinnosti.

Na území EÚ sa nesmú geneticky modifikované organizmy uvoľňovať do životného prostredia alebo na trh bez povolenia, ktoré sa udeľuje na základe vedeckého posudku. Spoločnosť BASF Plant Science GmbH požiadala prostredníctvom dcérskej spoločnosti švédske orgány o povolenie na pestovanie geneticky modifikovaného zemiaka Amflora. 

Viacero členských štátov predložilo svoje pripomienky k tejto žiadosti. Firma BASF tiež požiadala o povolenie na výrobu krmív z tohto zemiaka. Potom ako komisia získala v roku 2005 súhlasné stanoviská od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), predložila návrhy povolení najskôr príslušným výborom a potom Rade. Počas povoľovacích konaní sa však vyskytli nezrovnalosti vo vedeckých stanoviskách úradu EFSA, preto komisia povolenie nevydala. 

V júni 2009 prijal úrad EFSA konsolidované vedecké stanovisko, v ktorom potvrdil, že zemiak Amflora nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie alebo životné prostredie. V nadväznosti na to, komisia nepredložila nové návrhy rozhodnutí príslušným výborom, ale udelila povolenia sama. Maďarsko podalo žalobu proti týmto povoleniam, ktorú podporilo Francúzsko, Luxembursko, Rakúsko a Poľsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies