EÚ zakázala dovoz rýb zo Srí Lanky, päť štátov stiahla z čierneho zoznamu

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:49 • 2 min
EÚ zakázala dovoz rýb zo Srí Lanky, päť štátov stiahla z čierneho zoznamu

BRUSEL - Európska komisia dnes v rámci boja proti nezákonnému rybolovu na celom svete navrhla zakázať dovoz produktov rybolovu zo Srí Lanky. Chce tak zabrániť obchodným výhodám vyplývajúcim z nezákonného rybolovu.

slovakia

left justify in out

Komisia oznámila, že ukončí kroky proti Belize, Fidži, Paname, Togu a Vanuatu, ktoré dostali oficiálne varovanie v novembri 2012.
     

Komisia krok proti Srí Lanke podnikla po štyroch rokoch intenzívneho dialógu s touto krajinou, ktorá nedokázala preukázať, že rieši nezákonný, nenahlásený a neregulovaný rybolov. 
     

Na druhej strane komisia potvrdila, že Belize, Fidži, Panama, Togo a Vanuatu, ktoré dostali výstrahu v rovnakom čase ako Srí Lanka, úspešne prijali opatrenia na boj proti nezákonnému rybolovu. V dôsledku toho EÚ  navrhuje, aby sa odstránili obchodné opatrenia uložené v marci tohto roka proti Belize.
     

"Naša politika rezolútnej spolupráce prináša výsledky. Päť krajín dostáva naše uznanie, že sa vážne zaoberá problémom nezákonného rybolovu. Žiaľ, nemôžem povedať to isté o Srí Lanke. Dúfam, že správa, ktorú dnes vysielame, bude pre túto krajinu varovným signálom," uviedla eurokomisárka pre námorné záležitosti a rybárstvo Maria Damanakiová.
     

V prípade Srí Lanky patria medzi hlavné problémy nedostatky vo vykonávaní kontrolných opatrení a neexistencia odrádzajúcich sankcií pre flotilu na šírom mori, ako aj nedodržiavanie medzinárodných a regionálnych rybárskych pravidiel.
     

Komisia zároveň oznámila, že do januára 2015 predĺžila spoluprácu s Kóreou, Curacaom a Ghanou. Napriek určitému pokroku dosiahnutému v týchto krajinách, ktoré oficiálne varovania dostali v novembri 2013, je na vykonanie zmien v nich potrebné viac času.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies