EÚ začala s Nigériou rokovania o readmisiách a vracaní migrantov

NETKY.SK • 26 Október 2016, 18:51 • 2 min
EÚ začala s Nigériou rokovania o readmisiách a vracaní migrantov

BRUSEL - Európska komisia (EK) začala dnes rokovania s Nigériou o readmisnej dohode, ktorá zabezpečí návrat predovšetkým ekonomických migrantov z tohto afrického štátu z Európskej únie do svojej domovskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Rokovania v nigérijskej metropole Abuja sú súčasťou širšieho partnerstva EÚ s tretími krajinami zameraného na účinnejšie riadenie procesu migrácie. EK v rámci európskej migračnej agendy navrhla tento nový rámec 7. júna a minulý týždeň uviedla, že už po štyroch mesiacoch začína prinášať prvé výsledky. Program partnerstva je zameraný na päť afrických krajín - Niger, Nigériu, Senegal, Mali a Etiópiu.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos zdôraznil, že Nigéria je strategickým partnerom EÚ v Afrike pre komplexné riadenie migrácie. "Readmisia a návrat migrantov je jedným z prvkov nášho partnerstva a dnešný začiatok rokovaní je dôležitý krok vpred pre našu spoluprácu," konštatoval Avramopulos. Konzistentná, dôveryhodná a účinná návratová politika pri plnom rešpektovaní ľudských práv je jedným z kľúčových prvkov nového komplexného prístupu s krajinami pôvodu a tranzitu migrantov.

 

V širšom význame cieľom partnerstva EÚ s africkými krajinami pôvodu a tranzitu utečencov je odstraňovať základné príčiny nelegálnej migrácie, pašovania a obchodovania s ľuďmi ako aj zabezpečenie primeranej ochrany pre migrujúcich ľudí. Do tohto balíka patrí aj otvorenie príležitostí pre legálnu migráciu pri plnom rešpektovaní humanitárnych a ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies