Európska únia začala rokovať o dovoze kaspického plynu už aj s Turkménskom

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 13:37 • 2 min
Európska únia začala rokovať o dovoze kaspického plynu už aj s Turkménskom

BRUSEL - Dnes ráno sa začalo prvé zasadnutie novej pracovnej skupiny na vysokej úrovni, keď sa na pôde Európskej komisie (EK) stretli delegácie z krajín na východ od EÚ, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť Južného plynovodného koridoru.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre TASR to uviedol podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Slovenský eurokomisár pripomenul, že členmi tejto novej skupiny sú Azerbajdžan, Turecko a Gruzínsko, a takisto aj Turkménsko, ktoré má veľmi vysoké zásoby plynu.

 

"Prediskutovali sme možnosti vybudovania takzvaného Transkaspického plynovodu, ktorý by pripojil túto veľmi významnú krajinu z hľadiska zásob plynu na najväčšiu plynovodnú sieť, ktorá sa začína odvíjať od budovania Južného plynovodného koridoru," uviedol Šefčovič.

 

Podľa jeho slov účelom prvého stretnutia tejto skupiny bolo hľadať riešenia pre technické, právne a tiež finančné otázky, aby sa na budúcom stretnutí, na jeseň tohto roku, mohli venovať podstatnejším problémom.

"Turkménsko má veľký záujem na ďalšej diverzifikácii vývozu svojej produkcie plynu. Turkménska strana dlhodobo avizuje pripravenosť zásobovať Európu 30 až 40 miliardami kubických metrov plynu ročne," upozornil Šefčovič. Spresnil, že je to zhruba 10 % súčasnej európskej spotreby.

 

Hlavnou otázkou podľa Šefčoviča zostáva, ako dopraviť turkménsky plyn do Európy, ako preklenúť otázku tranzitu cez Kaspické more, a práve tieto otázky sa začali dnes riešiť na expertnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies