EÚ začala pre infikované vajcia vlastné vyšetrovanie

NETKY.SK • 8 August 2017, 17:52 • 2 min
EÚ začala pre infikované vajcia vlastné vyšetrovanie

BRUSEL - Európska komisia (EK) rozbehla vlastné vyšetrovanie takzvaného fipronilového škandálu v snahe zistiť, či zodpovedné belgické úrady nezanedbali svoju povinnosť urgentne informovať svojich partnerov v EÚ o nákaze slepačích vajec zakázaným pesticídom.

slovakia

left justify in out

Belgicko na nákazu vajec svojich partnerov v EÚ upozornilo 20. mája. Hovorkyňa eurokomisie Mina Andreevová počas dnešnej tlačovej konferencie v Bruseli upozornila, že exekutíva EÚ chce presne určiť, kedy si belgické orgány začali byť vedomé problému kontaminácie vajec látkou fipronil. Ak sa podľa jej slov ukáže, že Belgicko si nesplnilo svoje povinnosti čo najskôr oznámiť zodpovedným európskym orgánom tento zdravotný problém, eurokomisia by mohla začať právne konanie pre nesplnenie povinnosti.

 

Eurokomisár pre bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis v tejto súvislosti už kontaktoval ministrov poľnohospodárstva Holandska, Nemecka a Belgicka. Kontakty prebiehajú aj na bilaterálnej úrovni, keď sa Belgicko a Nemecko dohodli na vymenovaní styčných dôstojníkov pre riešenie tejto kauzy. V Belgicku to bude mať na starosti zástupca Federálnej agentúry pre bezpečnosť potravín (AFSCA).

 

Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt chce dostať fipronilový škandál na úroveň celoeurópskych debát. Podľa jeho slov je neprijateľné, ak sa prvé informácie o výskyte fipronilu v slepačích vajciach objavili v júni a odovzdali sa ďalej až na konci júla.

Vedúci agrorezortov z krajín Únie budú najbližšie rokovať na neformálnom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v dňoch 3. až 5. septembra v Talline.

 

AFSCA zdôrazňuje, že prvé informácie o možnej kontaminácii vajec dostala 2. júna na základe náhodnej kontroly. Podľa AFSCA nikto nevedel, že fipronil sa vo vajciach vyskytoval od 15. mája, keď boli prvé vzorky odoslané na laboratórne analýzy. Úrad tak reagoval na obvinenia belgického europoslanca Barta Staesa, že prvý výskyt kontaminovaných vajec bol zistený v súkromnej firme už v polovici mája a Belgicko si nesplnilo svoju povinnosť voči susedom a partnerom, keď včas neaktivovalo systém včasnej výstrahy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona