EÚ začala právne kroky proti štyrom štátom, ktoré nedali VW pokutu

NETKY.SK • 8 December 2016, 13:59 • 2 min
EÚ začala právne kroky proti štyrom štátom, ktoré nedali VW pokutu

BRUSEL - Európska únia (EÚ) začala právne kroky proti štyrom štátom: Británii, Nemecku, Luxembursku a Španielsku za to, že neudelili pokutu automobilovému koncernu Volkswagen (VW) za nelegálny softvér, ktorý umožnil vozidlám s dieselovým motorom manipulovať s hodnotami emisií.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) dnes zároveň obvinila Nemecko a Britániu, že porušili zákon, keďže jej odmietli prezradiť všetky technické informácie o emisiách problematických vozidiel, ktoré nazbierali. Komisia dala teraz týmto krajinám dva mesiace, aby reagovali na obvinenia.

 

Nemeckým koncernom vlani otriasol najväčší škandál v jeho histórii, ktorý negatívne ovplyvnil aj odbyt. VW sa minulý rok v septembri pod tlakom amerických úradov priznal, že do dieselových vozidiel nainštaloval softvér, ktorý mu umožnil manipulovať s emisiami a počas testovania zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov takýchto vozidiel, z toho približne 8,5 milióna v Európe.

 

Volkswagen sa teraz pokúša znížiť svoje náklady, aby sa dostal z problémov. Koncern sa už dohodol s úradmi a majiteľmi áut v USA na urovnaní sporu, čo ho bude stáť 15 miliárd USD (13,98 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0730 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona