EÚ začala kampaň na podporu udržateľnej práce a zdravého starnutia pre všetkých

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 13:38 • 2 min
EÚ začala kampaň na podporu udržateľnej práce a zdravého starnutia pre všetkých

BRUSEL - Európska komisia (EK)dnes oznámila začiatok celoeurópskej kampane na podporu udržateľnej práce a zdravého starnutia pre všetkých.

slovakia

left justify in out

Dvojročnú celoeurópsku kampaň "Zdravé pracoviská pre všetky vekové skupiny" odštartovala v Bruseli spolu s Európskou agentúrou pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EÚ-OSHA) a holandským predsedníctvom Rady EÚ. Ide o najväčšiu svetovú kampaň v tejto oblasti.

 

Kampaň je zameraná na udržateľnú prácu, ako aj bezpečnosť a ochranu zdravia na pracoviskách v kontexte starnúcej pracovnej sily a snaží sa pripomenúť, že súčasní mladí pracovníci sú staršími pracovníkmi zajtrajška. Predmetom budú európske podniky (verejné aj súkromné) a potreba podporovať udržateľnú prácu a zdravé starnutie od začiatku pracovného života.

 

Komisárka EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová zdôraznila aktuálnosť témy tejto kampane v období, keď sa v EÚ vedú diskusie o budúcej podobe bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

 

"Musíme s uspokojovaním potrieb budúcich pracovísk a pracovníkov Európy začať už teraz. Produktivita na pracoviskách, kde sa zaoberali zdravotnými problémami starnúcej pracovnej sily, narástla. Je to dobré pre pracovníkov aj pre podniky," skonštatovala Thyssenová.

 

Holandský vicepremiér a minister pre sociálne záležitosti Lodewijk Asscher v mene predsedníctva Rady EÚ zdôraznil potrebu zabezpečiť, aby bol európsky pracovný trh udržateľný do budúcnosti.

"Musíme stimulovať zamestnávateľov a pracovníkov, aby investovali do zamestnateľnosti. Využitím schopností ľudí sa vždy dosahujú najlepšie výsledky. Ľudí to povzbudzuje bez ohľadu na vek. A to treba uplatňovať od začiatku až po koniec pracovného života," uviedol Asscher. Zároveň upozornil, že je možné, že pracovné miesta dneška nebudú existovať v budúcnosti, alebo sa budú líšiť od terajších. Aj preto je dôležité nečakať, kým sa tak stane, ale včas sa dobre pripraviť, povedal.

 

Podľa riaditeľky EÚ-OSHA Christy Sedlatschekovej ide o obojstranne výhodnú situáciu - pre pracujúcich, ktorí si môžu lepšie chrániť svoje zdravie, ale aj pre podniky, ktoré z toho budú mať veľký prínos v podobe zdravých a produktívnych pracovníkov.

 

Kampaň má štyri ciele: podporovať udržateľnú prácu a zdravé starnutie od začiatku pracovného života; zdôrazňovať význam prevencie rizík počas celého pracovného života; pomáhať zamestnávateľom a zamestnancom (vrátane malých a stredných podnikov) poskytovaním informácií a nástrojov na riadenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v kontexte starnúcej pracovnej sily ; a uľahčiť výmenu informácií a dobrej praxe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies