EÚ vyzýva na zachovanie celistvosti, ponúka pomoc

NETKY.SK • 23 Február 2014, 11:57 • 2 min
EÚ vyzýva na zachovanie celistvosti, ponúka pomoc

BRUSEL - Predstavitelia EÚ tiež uvítali prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia Európskej únie v noci na nedeľu vyzvali k zachovaniu územnej celistvosti Ukrajiny. „Jednota, suverenita, nezávislosť a teritoriálna integrita" krajiny musia ostať zachované, zdôraznila šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Podľa jej slov únia vývoj situácie sleduje "minútu po minúte" a vyzvala tiež znepriatelené strany, aby nepoľavili v hľadaní politického riešenia krízy. Zároveň apelovala na rešpektovanie "právneho štátu a ústavy".

V podobnom zmysle sa vyjadrili tiež šéfovia nemeckej a francúzskej diplomacie Frank-Walter Steinmeier a Laurent Fabius, ktorí pomohli sprostredkovať dohodu medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou. Predstavitelia EÚ tiež uvítali prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej.

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v nedeľu povedal, že únia je pripravená poskytnúť Ukrajine "podstatnú finančnú pomoc", akonáhle bude zostavená nová vláda. Ruský minister financií Anton Siluanov rovnako uviedol, že Moskva neuvoľní ďalšiu časť finančnej pomoci, kým nevznikne nové vedenie krajiny. O tom momentálne rokuje ukrajinský parlament, ktorý po rozpade vlády a úteku prezidenta prevzal všetky ústavné právomoci. Ukrajina sa v nedeľu oficiálne vrátila k ústave z roku 2004, ktorá obmedzuje právomoci prezidenta a prenáša ich na vládu a parlament. Spojené štáty rovnako podporujú vznik prechodnej vlády na Ukrajine a následné predčasné voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona