EÚ vyzýva na riešenie katastrofickej situácie v Burundi

NETKY.SK • 14 December 2015, 14:10 • 2 min
EÚ vyzýva na riešenie katastrofickej situácie v Burundi

BRUSEL - Predstavitelia Európskej únie dnes vyzvali na ukončenie násilností v Burundi, keď v tejto africkej krajine zahynuli v priebehu ostatných niekoľkých dní desiatky ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Práve pracujeme na tom... aby sme pomohli zastaviť násilie," uviedla pred novinármi v Bruseli šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. "Je nevyhnutné, aby sa (v Burundi) okamžite začal dialóg," dodala.

 

"Udalosti ostatných hodín (v Burundi) sú pomerne katastrofické," povedal belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders. "Dúfam, že sa nám spolu s ostatnými kolegami podarí vyslať signál Africkej únii (AÚ) a Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN)," doplnil. Pri útokoch na tri vojenské základne, ku ktorým došlo v piatok, zahynulo v Burundi 87 ľudí. Zodpovednosť za tieto násilnosti sa vo všeobecnosti pripisujú na vrub nespokojnosti s kontroverzným už tretím po sebe nasledujúcim funkčným obdobím prezidenta Pierra Nkurunzizu.

 

Burundská opozícia upozorňuje, že ústava i mierová zmluva, ktorá ukončila občiansku vojnu v rokoch 1993-2005, obmedzuje úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia. Ústavný súd napriek tomu odsúhlasil Nkurunzizovu kandidatúru v júnových voľbách s odôvodnením, že prvýkrát sa do funkcie dostal na základe rozhodnutia parlamentu, a nie voličov. Od apríla, keď Nkurunziza oznámil svoje zámery, prišlo počas protivládnych protestov o život najmenej 240 ľudí. Takmer 200.000 ľudí krajinu v obave o svoj život opustilo. V máji došlo v Burundi k pokusu o vojenský prevrat, ktorý však nebol úspešný.

 

Medzinárodné spoločenstvo varovalo vedenie krajiny, že Burundi by mohlo upadnúť do chaosu, ak bude zabíjanie civilistov pokračovať. Pozorovatelia sa okrem toho obávajú, že súčasná politická kríza v krajine by mohla prerásť do etnických nepokojov. Národnostné zloženie v Burundi je rovnaké ako v susednej Rwande, kde v 90. rokoch došlo ku genocíde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies