EÚ vyzýva členské štáty, aby urobili viac pre integráciu Rómov

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 18:38 • 2 min
EÚ vyzýva členské štáty, aby urobili viac pre integráciu Rómov

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala dnes členské štáty EÚ, aby splnili svoje záväzky týkajúce sa zabezpečenia rovnosti a aby urobili viac pre zlepšenie hospodárskej a sociálnej integrácie 10 až 12 miliónov Rómov žijúcich v Európe.

slovakia

left justify in out

Výzva nasleduje po správe o pokroku, ktorú dnes vydala EK. Z dokumentu vyplynulo, že členské štáty musia zefektívniť postupy pri vykonávaní vnútroštátnych stratégií zameraných na integráciu Rómov. EK v tejto súvislosti navrhla krajinám EÚ prijatie rôznych opatrení, vrátane pozitívnej diskriminácie a miestnych akcií s cieľom zlepšiť situáciu rómskeho obyvateľstva. Členské štáty by mali dva roky na uvedenie týchto odporúčaní do praxe. "Ak členské štáty berú svoje vnútroštátne stratégie vážne, musia sa zamerať na integráciu Rómov. Rámec EÚ na vnútroštátnu integráciu Rómov sa zaviedol pred viac než dvoma rokmi. Prišiel čas, keď po stratégiách musia nasledovať konkrétne opatrenia," povedala komisárka EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingová. Podľa jej slov sa už podarilo v tomto smere dosiahnuť určitý pokrok, ktorý však zatiaľ nie je dostatočný. Podľa EK je potrebné, aby jednotlivé krajiny navzájom spolupracovali, a aby sa prijali rýchle opatrenia na riešenie situácie predovšetkým mladých Rómov.

Komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor v tejto súvislosti upozornil, že opatrenia na začleňovanie Rómov sa musia vykonávať a monitorovať s plným zapojením občianskej spoločnosti vrátane zástupcov samotných rómskych komunít. "Spolu s vnútroštátnymi kontaktnými miestami pre Rómov sa musia takisto zapojiť do súčasného plánovania v oblasti využívania fondov EÚ v rokoch 2014-20," povedal Andor.
Podľa oboch komisárov najmä tie členské štáty, v ktorých sú veľké rómske komunity, čo platí aj pre Slovensko, musia naliehavo a rozhodne účinne podporovať rovnaký prístup Rómov ku vzdelaniu a na trh práce.

Z dnešnej správy EK vyplýva, že väčšina členských štátov nevyčlenila na vykonávanie stratégií pre Rómov dostatočné zdroje z vnútroštátneho rozpočtu. Návrh EK je prvým právnym nástrojom EÚ na začleňovanie Rómov. Členským štátom sa v návrhu odporúča, aby prostredníctvom pozitívnej diskriminácie vyrovnávali rozdiely medzi Rómami a ostatným obyvateľstvom. Navrhované odporúčanie sa zameriava na štyri oblasti: prístup k vzdelaniu, zamestnanosť, zdravotná starostlivosť a bývanie.

Realizácia cieľových opatrení vyžaduje od členských krajín, aby na začlenenie Rómov pridelili nielen fondy EÚ, ale aj vnútroštátne a súkromné fondy a zdroje z tretieho sektora. Aby návrh odporúčania pre Radu nadobudol účinnosť, musia ho najprv jednomyseľne prijať členské štáty na zasadnutí Rady ministrov a musí ho tiež schváliť Európsky parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona