EÚ vyzvala Ukrajinu na vymenovanie nezávislého generálneho prokurátora

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 19:33 • 2 min
EÚ vyzvala Ukrajinu na vymenovanie nezávislého generálneho prokurátora

BRUSEL - Európska únia dnes vyzvala Ukrajinu, aby vymenovala nezávislého generálneho prokurátora, ktorý by mal náležité kompetencie. Výzva Bruselu je reakciou na návrh zákona, ktorý otvára možnosť vymenovania generálneho prokurátora aj bez potrebných skúsenosti v právnej oblasti.

slovakia

left justify in out

Blok Petra Porošenka, vládna politická strana, predstavila tento týždeň v parlamente návrh zákona, ktorý by umožnil prezidentovi Petrovi Porošenkovi vymenovať generálneho prokurátora aj bez potrebného právnického vzdelania a bez odborných desaťročných skúseností v tejto oblasti.

 

Ak by návrh v parlamente prešiel, prezident by do tejto funkcie mohol vymenovať Jurija Lucenka, bývalého dvojnásobného ministra vnútra a bývalého opozičného aktivistu proti vláde Viktora Janukovyča. Lucenko, ktorý je civilným povolaním inžinier a nie právnik, teraz zastáva funkciu šéfa parlamentnej skupiny Blok Petra Porošenka.

 

Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn počas dnešnej tlačovej konferencie v Kyjeve vyzval ukrajinský parlament, ako aj prezidenta Porošenka, aby vymenovali "nezávislého generálneho prokurátora orientovaného na reformy".

 

"Obyvatelia potrebujú jasný signál zaviazania sa k dôrazným reformám a ukončenia starých praktík. Očakávajú, že osoba generálneho prokurátora bude oboznámená s právnymi otázkami a že bude mať vzdelanie v tejto oblasti," uviedol Hahn. Ukrajinská generálna prokuratúra je už po desaťročia podozrivá z toho, že prijíma politicky motivované rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies