EÚ vyzvala na uzavretie globálnej dohody o skoncovaní s plastovým odpadom

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 16:45 • 2 min
EÚ vyzvala na uzavretie globálnej dohody o skoncovaní s plastovým odpadom

BRUSEL - Európska únia vyzýva na uzavretie globálnej dohody o obmedzení plastového odpadu. Cieľom je presadiť právne záväzný nástroj na ukončenie plastového znečistenia do konca roku 2024, a to aj v morskom prostredí.

slovakia

left justify in out

Európska únia vyzýva na uzavretie globálnej dohody o obmedzení plastového odpadu. V mene Európskej komisie (EK) to v pondelok v Paríži predniesol eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius v rámci druhého kola rokovaní na vysokej úrovni o uzavretí globálnej zmluvy proti znečisteniu plastmi. Informuje o tom spravodajca TASR.

 

Rokovania v Paríži organizuje OSN a potrvajú do 2. júna, pripomenula EK. Zúčastňujú sa na nich delegáti národných vlád, mimovládnych organizácií, priemyslu a občianskej spoločnosti. Cieľom je presadiť právne záväzný nástroj na ukončenie plastového znečistenia do konca roku 2024, a to aj v morskom prostredí.

 

img

Očakáva sa, že výroba plastov sa do roku 2060strojnásobí.

 

Sinkevičius upozornil, že medzinárodná zmluva o plastoch je jedinou šancou ukončiť znečisťovanie plastmi ak zavedie globálne pravidlá pre celý cyklus životnosti plastov. "V EÚ neustále posilňujeme legislatívu na zníženie znečistenia plastmi. Sme odhodlaní pokračovať v presadzovaní ambicióznych opatrení celosvetovo, pretože riešenie krízy v oblasti znečistenia, klímy a biodiverzity sa týka nás všetkých," opísal situáciu eurokomisár. EK pripomenula, že EÚ zohráva vedúcu úlohu v globálnom boji proti znečisteniu plastmi tým, že podporuje vytvorenie medzinárodnej Koalície vysokých ambícií na ukončenie znečisťovania plastmi. Zámerom je zapojiť sa do rokovaní na vysokej úrovni s cieľom odstrániť znečistenie plastmi do roku 2040.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies