EÚ vyzvala internetové spoločnosti, aby zintenzívnili boj proti dezinformáciám

NETKY.SK • 29 Január 2019, 12:46 • 2 min
EÚ vyzvala internetové spoločnosti, aby zintenzívnili boj proti dezinformáciám

BRUSEL - Európska únia vyzvala v utorok reklamné spoločnosti a americké internetové giganty, aby zintenzívnili boj proti dezinformačným kampaniam, z ktorých šírenia je podozrievané aj Rusko. Výkonný orgán EÚ - Európska komisia - vydal toto vyhlásenie pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa majú konať v máji. Píše o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti Google, Facebook, Twitter, Mozilla a obchodné združenia už podľa Európskej komisie určitý posun uskutočnili tým, že odstraňujú účty falošných a počítačovo generovaných užívateľov a preverujú podozrivé stránky. Pred májom, keď sa v EÚ bude rozhodovať o zložení nového europarlamentu, však treba ísť ešte ďalej a pracovať rýchlejšie, zdôraznil eurokomisár pre bezpečnostnú úniu Julian King.

 

img

 

EK v súvislosti s nadchádzajúcimi eurovoľbami, ktoré musia vo všetkých členských krajinách prebehnúť v termíne 23.-26. mája, spustila ešte v decembri akčný plán proti dezinformáciám na internete. Zároveň vyzvala členské štáty EÚ a veľké technologické spoločnosti, aby sa zmobilizovali v boji proti falošným správam.

 

img

 

Exekutíva EÚ v tejto súvislosti oznámila zriadenie "systému včasného varovania", ktorý by mal v reálnom čase umožniť výmenu informácií medzi európskymi inštitúciami a členskými štátmi Únie ohľadom akýchkoľvek dezinformačných kampaní pred európskymi voľbami.

 

Podľa decembrového vyhlásenia EK veľké technologické spoločnosti, ako sú Facebook, Twitter, Google či Mozilla, ktoré vlani septembri prijali konkrétne záväzky v rámci kódexu správania, budú mať povinnosť každý mesiac informovať o svojich aktivitách v boji proti dezinformáciám v on-line prostredí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies