EÚ vytvorila hraničné kontaktné miesto s cieľom rozvíjať pohraničné regióny

NETKY.SK • 20 September 2017, 14:59 • 2 min
EÚ vytvorila hraničné kontaktné miesto s cieľom rozvíjať pohraničné regióny

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v záujme naplno využiť hospodársky potenciál pohraničných regiónov EÚ, v ktorých žije 150 miliónov občanov, zriaďuje tzv. "hraničné kontaktné miesto". Cieľom tohto kontaktného miesta bude poskytovať pohraničným regiónom cielenú podporu so zámerom pomôcť im odstraňovať prekážky, ktoré v cezhraničnom pohybe bránia zamestnanosti a investíciám.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov EK jedno percento pracovníkov v EÚ využívajú cezhraničný pohyb za prácou. V roku 2014 najmenej 1,9 milióna Európanov pravidelne dochádzalo za prácou v pohraničných regiónoch EÚ, čo je 94-% nárast voči situácii z roku 2002.

 

Exekutíva EÚ upozornila, že výraznejšiemu študijnému, pracovnému a podnikateľskému pohybu v týchto regiónoch bráni nedostatočná a cenovo nákladná orientácia v odlišných administratívnych a právnych systémoch.

 

Hraničné kontaktné miesto, ktoré začne fungovať v januári 2018, vďaka súboru konkrétnych opatrení umožní lepšiu spoluprácu pohraničných regiónov, aby rýchlejšie rástli a navzájom sa približovali. V praxi to prispeje k zlepšeniu prístupu k pracovným miestam, prístupu k službám (zdravotná starostlivosť, verejná doprava) a k uľahčeniu cezhraničného podnikania.

 

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová v tejto súvislosti upozornila, že v pohraničných regiónoch sa vytvára viac ako štvrtina bohatstva Európy, avšak ich úplný hospodársky potenciál je nevyužitý. "Tieto regióny predstavujú zlatú baňu príležitostí, ktorá čaká na preskúmanie. Komisia bude týmto regiónom poskytovať cielenú podporu, z ktorej budú mať priamy prospech ich obyvatelia," odkázala.

 

Hraničné kontaktné miesto budú tvoriť experti EK na cezhraničné záležitosti. Tí zaistia, že hraničné kontaktné miesto bude poskytovať podporu regiónom, ktoré si želajú prehĺbiť spoluprácu, s cieľom pomôcť ľuďom nájsť si prácu za hranicami. Občanom budú poskytovať poradenstvo v oblasti vzájomného uznávania kvalifikácií, spoločných študijných programov alebo poradenských služieb pre podnikateľov.

 

Hraničné kontaktné miesto by malo prispieť k zriadeniu budúceho Európskeho orgánu pre pracovné príležitosti s cieľom posilniť spoluprácu medzi orgánmi činnými na trhu práce na všetkých úrovniach a zlepšiť riadenie cezhraničných situácií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona