EÚ vyšle do Zimbabwe volebných pozorovateľov

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 18:44 • 2 min
EÚ vyšle do Zimbabwe volebných pozorovateľov

BRUSEL - Európska únia (EÚ) vyšle do Zimbabwe tím volebných pozorovateľov, ktorí tam budú monitorovať priebeh prezidentských a parlamentných volieb stanovených na júl. Uviedla to v piatok šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA pripomenula, že ide o prvé prezidentské a parlamentné voľby v tejto africkej krajine od vlaňajšieho zosadenia prezidenta Roberta Mubageho.

 

Emmerson Mnangagwa, ktorý vo funkcii nahradil Mubageho, opakovane sľubuje slobodné a spravodlivé voľby, ktoré sa uskutočnia podľa plánu v roku 2018.

 

Únia vyšle pozorovateľov ako prejav "ďalšej významnej podpory zimbabwianskeho demokratizačného procesu", uviedla Mogheriniová na stretnutí so zimbabwianskym ministrom zahraničných vecí Sibusisom Busim Moyom.

 

Zimbabwianska armáda v polovici novembra 2017 nenásilne prevzala moc v krajine po tom, čo Mugabe odvolal Mnangagwu z funkcie viceprezidenta. Armáda sa totiž obávala, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej neobľúbenej manželke Grace.

 

Autoritatívny Mugabe bol mnohými pokladaný za hlavnú príčinu hospodárskeho úpadku svojej krajiny. Vládol v nej takmer neobmedzene 37 rokov, teda odvtedy, čo Zimbabwe vyhlásilo nezávislosť od Británie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona