EÚ vyšle do Afrického rohu novú misiu na boj proti pirátstvu

NETKY.SK • 16 Júl 2012, 12:30 • 2 min
EÚ vyšle do Afrického rohu novú misiu na boj proti pirátstvu

EÚ vyšle do Afrického rohu novú misiu na boj proti pirátstvu - Politika Rada Európskej únie dnes v rámci svojej bezpečnostnej a obrannej politiky a v rámci boja proti pirátstvu odsúhlasila vytvorenie novej civilnej misie zameranej na podporu námornej plav

slovakia

left justify in out

img

Rada Európskej únie dnes v rámci svojej bezpečnostnej a obrannej politiky a v rámci boja proti pirátstvu odsúhlasila vytvorenie novej civilnej misie zameranej na podporu námornej plavby v oblasti Afrického rohu a krajín západného Indického oceánu.
      Civilná misia s názvom EUCAP Nestor bude zahŕňať okolo 175 odborníkov, ktorí majú pomôcť krajinám v oblasti, kde sa v posledných rokoch rozmohlo pirátstvo, posilniť ich kapacitu pri ochrane teritoriálnych vôd a zabezpečiť tak stabilitu v tomto regióne.
      Ponuku EÚ na pomoc v tejto oblasti už prijalo Džibutsko, Keňa, Seychely a Somálsko. Misia by mala byť v krátkom čase rozšírená aj do Tanzánie.
      "Vyslaním novej misie do oblasti Afrického rohu, EÚ opäť potvrdzuje svoje odhodlanie bojovať proti pirátstvu. Pod vedením dotknutých krajín dúfam, že EUCAP Nestor nájde riešenia na odstránenie pirátstva," uviedla v tejto súvislosti šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.
      Nová misia EÚ má dva základné ciele. Posilniť kapacity zásahových námorných jednotiek krajín tohto regiónu (s výnimkou Somálska) a v Somálsku podporiť výcvik pobrežných policajných hliadok a námorného súdnictva. Členovia misie budú poskytovať potrebnú expertnú bázu v právnej oblasti, pre operačné zásahy zabezpečujúce námornú bezpečnosť, výcvik pobrežných hliadok a tiež pre výber potrebného materiálneho vybavenia.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies