EÚ vyšetruje dohody firmy Apple s mobilnými operátormi

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 13:43 • 2 min
EÚ vyšetruje dohody firmy Apple s mobilnými operátormi

BRUSEL - Európska únia (EÚ) skúma stratégiu predaja iPhonu v Európe. Preveruje, či Apple neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže, informoval portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Na Apple sa totiž sťažovali viacerí mobilní operátori. Tvrdia, že americký koncern stanovuje prísne podmienky predaja iPhonu. Apple vraj v kontraktoch požaduje, aby žiaden iný výrobca nemal lepšie podmienky pri predaji svojich telefónov.

Európska komisia (EK) zaslala mobilným operátorom 9-stranový dotazník. Majú napríklad odpovedať na otázky, či Apple stanovuje minimálny počet telefónov, ktoré majú operátori kúpiť, alebo či nejako obmedzuje marketing. Ďalšou otázkou je, či súčasťou dohôd s Apple je klauzula, že iní výrobcovia nemôžu dostať lepšie podmienky.

Mobilní operátori sa vraj už dlhší čas sťažujú na nekompromisný postoj Apple. Viacerí manažéri sa sťažovali u EK. Apple tvrdí, že jeho zmluvy sú v súlade s legislatívou Európskej únie. EK však môže začať formálne konanie, až dokáže dominantné postavenie Apple na trhu, čo bude zrejme problém vzhľadom na popularitu telefónov Galaxy od Samsungu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies