EÚ vyčlení pre Somálsko ďalších 175 miliónov eur

NETKY.SK • 5 August 2011, 15:26 • 2 min
EÚ vyčlení pre Somálsko ďalších 175 miliónov eur

EÚ vyčlení pre Somálsko ďalších 175 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Komisár EÚ pre rozvoj Andris Piebalgs dnes oznámil, že Európa sa rozhodla ešte viac zosilniť svoju dlhodobú angažovanosť v Somálsku. Na rozvojovú pomoc pre túto hladom a suchom postihnutú krajinu vyčlení ďalších 175 miliónov eur.
      Finančné prostriedky poputujú do Somalilandu, Puntlandu a ďalších regiónov Somálska, kde sa už ako-tak ustálila bezpečnostná situácia a funguje aspoň minimálna úroveň verejnej administratívy.
      Ďalšie financie smerujú do stredného Somálska, kde sa stabilita zlepšuje a podmienky už umožňujú lepšie využiť rozvojovú pomoc.
      "Somálsko prechádza vážnou humanitárnou krízou. Jej bezprostrednou príčinou je sucho, ale prapôvodné príčiny pramenia skôr v hlbokých štrukturálnych problémoch, ktorým musí tento nestabilný štát čeliť. Ďalším financovaním prispejeme k upevneniu inštitúcií a investujeme do lepšej infraštruktúry, do vyššej istoty, čo sa týka zásobovania potravinami, a do lepšieho vzdelávania miestnych ľudí," povedal Piebalgs.
      Podľa komisára, ktorý sa pred necelým mesiacom vrátil zo Somalilandu, môže rozvojová pomoc Európskej únie priniesť udržateľné riešenie, pretože sa snaží odstrániť prapôvodné príčiny vleklých kríz.
      Najnovší balíček pomoci sa priráta k doterajším finančným prostriedkom EÚ vo výške 212 miliónov eur, ktoré boli na podporu Somálska vyhradené pre práve plynúce päťročné obdobie (2008–2013). V rámci 10. Európskeho rozvojového fondu tak celková suma pridelená tejto krajine dosiahne čiastku 387 miliónov eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies