EÚ vyšle misiu pozorovateľov do Konga

NETKY.SK • 2 August 2011, 14:02 • 2 min
EÚ vyšle misiu pozorovateľov do Konga

EÚ vyšle misiu pozorovateľov do Konga

slovakia

left justify in out

img

Európska únia vyšle misiu pozorovateľov na monitorovanie parlamentných a prezidentských volieb v Konžskej demokratickej republike (KDR). Pozorovatelia prídu na pozvanie konžskej vlády, oznámila dnes vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová.
      Prezidentské voľby v druhom najväčšom štáte Afriky sú naplánované na 28. novembra, avšak misia pozorovateľov má v krajine pobudnúť od šesť do osem týždňov pred voľbami a počas volieb.
      "Na základe pozvania vlády Konžskej demokratickej republiky som prijala rozhodnutie vyslať delegáciu pozorovateľov, ktorá bude dozerať na prípravu a priebeh volieb. Šéfkou misie bude členka Európskeho parlamentu Marija Nedelčevová," povedala Ashtonová.
      Bulharská europoslankyňa je okrem iného aj členkou výboru spolupráce EÚ s krajinami Afriky a karibskej a tichomorskej oblasti (ACP).
      Podľa šéfky diplomacie EÚ jej rozhodnutie potvrdzuje kontinuitu politickej podpory únie pre pokračujúci demokratizačný proces v Kongu. Dôkazom toho je i poskytnutie finančnej pomoci EÚ vo výške 47,5 milióna eur pre nadchádzajúci volebný cyklus v tejto africkej krajine.
      Aj napriek tomu, že obyvatelia takmer 70-miliónového Konga patria medzi najchudobnejších na svete (druhá najnižšia úroveň nominálneho HDP na hlavu), je Konžská demokratická republika považovaná za najbohatšiu krajinu na svete z hľadiska výskytu prírodných surovín. Jej neodkryté náleziská sa odhadujú sumou 24 biliónov dolárov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona