EÚ vydala správu o vykonávaní prioritných opatrení v oblasti migrácie

NETKY.SK • 14 Október 2015, 15:32 • 2 min
EÚ vydala správu o vykonávaní prioritných opatrení v oblasti migrácie

BRUSEL - Európska komisia (EK) zverejnila dnes dokument, ktorý hodnotí stav vykonávania prioritných opatrení v rámci európskej migračnej agendy. Urobila tak deň pred zasadnutím Európskej rady zameraným na vonkajšie aspekty migračnej krízy.

slovakia

left justify in out

V oznámení pre lídrov EÚ, ktorí sa vo štvrtok stretnú na summite v Bruseli, sa píše o pokroku dosiahnutom prostredníctvom opatrení, rozpočtových záväzkov a činností na vykonávanie právnych predpisov EÚ. Tieto kroky navrhla EK a hlavy štátov a predsedovia vlád ich podporili na septembrovom summite.

 

Predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti uviedol, že exekutíva EÚ za uplynulé tri týždne splnila všetky svoje záväzky.

"Na utečeneckú krízu sme vyčlenili viac peňazí ... Našich odborníkov sme vyslali do Grécka a Talianska, aby sprevádzkovali systém krízových vstupných centier a systém premiestnenia a vyvinuli sme tlak na všetky členské štáty, aby riadne uplatňovali spoločné azylové pravidlá EÚ," skonštatoval Juncker.

 

Podľa jeho názoru už vidieť prvé výsledky, ale ešte stále je potrebné, aby členské štáty spravili viac, najmä u seba doma. Podľa Junckera už začína fungovať koncepcia krízových vstupných centier (hotspotov), pričom podporné tímy na riadenie migrácie sú už plne funkčné na talianskom ostrove Lampedusa a nasadzujú sa v Grécku. To umožnilo, aby došlo k prvým premiestneniam žiadateľov o azyl (z Talianska do Švédska), ako aj k značnému počtu návratových letov v prípade neregulárnych migrantov, ktorí nemajú právo zostať na území EÚ.

 

"Komisia spolupracuje s členskými štátmi, aby sa operatívne pripravili na presídlenie osôb, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu, priamo z tretích krajín," uviedol Juncker. Prví sýrski utečenci už boli presídlení do Talianska, Českej republiky a Lichtenštajnska. Okrem 34 už prebiehajúcich právnych konaní EK zatiaľ nedostala odpovede na 40 varovných listov, ktoré 23. septembra zaslala členským štátom v súvislosti s prípadnými alebo skutočnými porušeniami právnych predpisov EÚ v oblasti azylu. Okrem toho sa už vykonáva Akčný plán EÚ proti prevádzaniu migrantov a s africkými partnermi sa pripravujú podmienky na dosiahnutie úspešných záverov summitu o migrácii, ktorý sa bude konať v La Vallette 11. a 12. novembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies