EÚ vyčlenila pol miliardy eur na podporu trhu s mliekom

NETKY.SK • 26 August 2016, 15:07 • 2 min
EÚ vyčlenila pol miliardy eur na podporu trhu s mliekom

BRUSEL - Európska komisia (EK) oznámila, že po stretnutiach s expertmi z členských štátov EÚ dnes dokončila proces prípravy opatrení zameraných na finančnú podporu európskych poľnohospodárov pôsobiacich na trhu s mliekom.

slovakia

left justify in out

Cieľom odklepnutého finančného balíka vo výške 500 miliónov eur je oživenie európskeho trhu s mliekom.

 

Hlavnými prvkami tohto balíka sú finančná pomoc vo výške 150 miliónov eur, ktorú exekutíva EÚ vydelila pre zníženie produkcie mlieka a suma 350 miliónov eur, ktorá v podobe "národných obálok" pôjde v prospech členských štátov, najmä na podporu malých fariem a farmárov.

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti uviedol, že plán, ktorý je ústretový znižovaniu produkcie mlieka je preňho obzvlášť dôležitý, lebo ponúka odpoveď na problém, ktorý už dlhšie pretrváva na európskom trhu.

 

"Som presvedčený, že toto rozhodnutie významne prispeje k zlepšeniu dôvery na trhu a povedie k vyšším cenám pre európskych chovateľov dojníc," uviedol Hogan v správe pre médiá.

 

Farmári, ktorí sa rozhodli zúčastniť na tomto programe, dostanú finančnú kompenzáciu za nevyprodukované mlieko. Konečným cieľom je vyvážiť súčasnú situáciu s nadprodukciou mlieka na trhu a klesaním cien tejto komodity.

 

Dnes boli dotiahnuté do konca technické detaily, ako sú rôzne termíny, zníženie stropov produkcie oprávnených na príjem podpory, pravidlá kontroly a podobne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies