EÚ vyčlenila ďalších 83 miliónov eur pre utečencov v Grécku

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 17:20 • 2 min
EÚ vyčlenila ďalších 83 miliónov eur pre utečencov v Grécku

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila vyčlenenie 83 miliónov eur v rámci nového nástroja núdzovej pomoci, ktorý bol navrhnutý 2. marca a ktorý znamená poskytnutie humanitárnej pomoci aj vnútri členských krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto nástroja je zlepšiť životné podmienky utečencov v Grécku, pričom finančné prostriedky sú okamžite k dispozícii pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Medzinárodnú federáciu Červeného kríža a šesť ďalších medzinárodných mimovládnych organizácií. Títo partneri budú spolupracovať s gréckymi mimovládnymi organizáciami, ktoré poskytnú potrebné miestne znalosti na lepšie prerozdelenie finančnej pomoci.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis podpísal v Aténach prvé zmluvy nového nástroja pre pomoc v núdzi v rámci EÚ, ktoré majú členským štátom pomôcť pri zvládaní kríz, akou je aj veľký nápor utečencov.

 

"Musíme čo najrýchlejšie obnoviť dôstojné životné podmienky utečencov a migrantov v Európe. Prvé projekty sú konkrétnym príkladom toho, ako EÚ reaguje na výzvy, ktorým Európa čelí. Finančné prostriedky sú určené pre partnerov v oblasti humanitárnej pomoci, ktorí spolupracujú s gréckou vládou a miestnymi organizáciami, aby zabezpečili, že poskytovanie pomoci prebieha koordinovaným a štruktúrovaným spôsobom na čo najviac miestach," vysvetlil Stylianidis v správe pre médiá.

 

Vďaka týmto novým projektom EK pomôže desaťtisícom utečencov a migrantov v Grécku zabezpečiť základnú zdravotnú starostlivosť, potraviny, lepšie hygienické podmienky, priestory vhodné pre deti a dočasné bývanie.

 

Dnes oznámená finančná podpora je doplnením celkovej pomoci EÚ poskytnutej v súvislosti s utečeneckou krízou v Grécku. Od roku 2015 už Grécko dostalo na zvládanie utečeneckej krízy 181 miliónov eur vo forme núdzových prostriedkov z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu a Fondu pre vnútornú bezpečnosť. Okrem toho do Grécka išlo aj 509 miliónov eur pridelených z týchto fondov pre grécky národný program na roky 2014–2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona