EÚ vyčlenila 35 miliónov eur na pomoc Venezuelčanom

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 17:06 • 2 min
EÚ vyčlenila 35 miliónov eur na pomoc Venezuelčanom

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že zintenzívňuje pomoc pre obyvateľov Venezuely postihnutých tamojšou krízou. Z rozpočtu EÚ bolo vyčlenených 35,1 miliónov eur v rámci núdzovej pomoci a strednodobej rozvojovej pomoci na podporu venezuelského ľudu a susedných krajín postihnutých krízou v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa stanoviska eurokomisie sa sociálno-ekonomická situácia vo Venezuele naďalej zhoršuje, čo má kruté dôsledky pre jej občanov a pre susedné krajiny.

 

"Nový finančný balík je určený pre tých, ktorí sú v krajine a aj pre tých, ktorí z nej utiekli. Susedia Venezuely prejavujú veľkú solidaritu. Sme s nimi ako partneri, aby sme podporili ich pohostinnosť, ale zároveň posilnili ich miestne komunity, ekonomiku a odolnosť," uviedla v správe pre médiá šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis, ktorý bol pred niekoľkými mesiacmi na návšteve Kolumbie a navštívil aj venezuelské hranice, upozornil, že má z prvej ruky svedectvá o dôsledkoch krízy vo Venezuele a jej destabilizačných účinkov na susedné krajiny. Upozornil, že mnohým Venezuelčanom chýbajú základné lieky a sú odkázaní na humanitárnu pomoc.

 

Financie EÚ v podobe humanitárnej pomoci sú určené na nákup potravín a výživy, zaistenie základných životných potrieb ako je voda, sanitácia a hygiena a na ochranu najzraniteľnejších osôb. Podpora zo strany EÚ pomôže aj venezuelským migrantom a hostiteľským komunitám v susedných krajinách, aby tieto mohli lepšie čeliť rastúcim migračným tlakom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona