EÚ vyčlenila 100 miliónov eur pre riešenie príčin migrácie v Sudáne

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 13:49 • 2 min
EÚ vyčlenila 100 miliónov eur pre riešenie príčin migrácie v Sudáne

BRUSEL - Európska únia dnes oznámila poskytnutie rozvojového balíčka v hodnote 100 miliónov eur pre Sudán s cieľom riešiť základné príčiny migrácie a núteného vysídľovania sa z tejto krajiny.

slovakia

left justify in out

Finančnú pomoc predstaví počas dnešnej návštevy Sudánu komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica. Eurokomisár bude v Chartúme diskutovať o zvýšenej spolupráci EÚ so Sudánom týkajúcej sa otázok spoločného záujmu. Suma 100 miliónov eur pre Sudán podľa jeho slov predstavuje osobitné opatrenie pre túto krajinu, ktoré má byť vykonané v rámci Mimoriadneho trustového fondu EÚ pre Afriku.

 

Trustový fond bol zriadený v roku 2015 s cieľom riešiť nestabilitu a základné príčiny migrácie a núteného vysídlenia.

 

Finančná pomoc EÚ pre Sudán sa zameriava na znižovanie chudoby, presadzovanie mieru a dobrého spravovania verejných záležitostí, ako aj na podporu tvorby pracovných miest a zlepšenia poskytovania základných služieb v oblasti školstva a zdravotníctva. Pomoc je určená pre sudánske oblasti, ktoré sú najviac postihnuté nestabilitou a dochádza tam k značným migračným tokom.

 

Konkrétne je pomoc určená oblastiam, ktoré postihol konflikt, ako aj ich susedným regiónom. Ide o Darfúr, východný Sudán, Južný Kordofán a Modrý Níl.

 

"Viac ako desať rokov od vypuknutia konfliktu v Darfúre je úroveň vysídľovania ľudí v Sudáne stále obrovská. V Sudáne žijú vyše tri milióny vnútorne vysídlených osôb," pripomenul Mimica pred odletom do Sudánu. Pripomenul, že nová, stomiliónová pomoc EÚ je prioritne zameraná na zlepšenie životných podmienok pre tých, ktorí sa v Sudáne cítia doma, pre navrátilcov do krajiny, aby sa mohli znovu začleniť do spoločnosti a tiež na zvýšenie bezpečnosti na hraniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies