EÚ vyčlenila 1,8 milióna eur na boj proti šíreniu epidémie eboly v Kongu

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 19:04 • 2 min
EÚ vyčlenila 1,8 milióna eur na boj proti šíreniu epidémie eboly v Kongu

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že poskytne humanitárnu pomoc vo výške 1,8 milióna eur na podporu snáh zamedziť šírenie novovypuknutej epidémie eboly v Konžskej demokratickej republike (KDR). Touto čiastkou sa celkový príspevok EÚ k boju proti vírusu ebola v roku 2018 zvýši na 3,43 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis, ktorý je koordinátorom EÚ pre boj proti ebole, v správe pre médiá uviedol, že od 8. mája, keď bolo oznámené vypuknutie novej epidémie eboly, eurokomisia konala a okamžite podporila snahy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a vnútroštátnych orgánov KDR obmedziť šírenie tejto choroby.

 

"Predchádzajúce ohniská nám dali cennú lekciu: nemôžeme podceňovať ebolu, nemôžeme poľaviť v ostražitosti. Aj preto posilňujem našu podporu a pomôžeme našim humanitárnym partnerom a zodpovedným orgánom bojovať proti ďalšiemu šíreniu eboly," zdôraznil eurokomisár.

 

Finančná pomoc EÚ je určená na podporu koordinačných a logistických operácií, ktoré už prebehajú v rizikovom regióne, na zvýšenie kontroly a prevencie pred infekciou, ako aj na dohľad nad východiskovými a vstupnými bodmi zamorenej oblastí a na bezpečné pohreby obetí choroby bez rizika ďalšej kontaminácie.

 

Financovanie je súčasťou celkovej podpory EÚ proti šíreniu epidémie, čo zahŕňa aj aktiváciu Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. V jeho rámci bol z Nórska dopravený izolačný systém na prepravu pacientov v karanténe, ktorí potrebujú špecializovanú liečbu. ECHO Flight, čiže humanitárna letecká služba Európskej komisie, zabezpečuje kyvadlovú dopravu personálu a zdravotníckeho materiálu z konžskej metropoly Kinshasa do oblastí zasiahnutých epidémiou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona