EÚ volí novú, ústretovú a pozitívnu taktiku voči Turecku

NETKY.SK • 19 November 2011, 01:32 • 2 min
EÚ volí novú, ústretovú a pozitívnu taktiku voči Turecku

EÚ volí novú, ústretovú a pozitívnu taktiku voči Turecku

slovakia

left justify in out

Komisár Európskej únie pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle a komisár pre obchodné záležitosti Karel De Gucht odcestovali dnes na dvojdňovú návštevu Turecka. 
Hovorca Európskej komisie Peter Stano uviedol, že cieľom tejto návštevy je zdôrazniť obnovenú pozitívnu agendu vzťahov medzi EÚ a Tureckom.
"Cieľom návštevy je zdôrazniť obnovenú pozitívnu agendu medzi Tureckom a EÚ, keďže rokovania o vstupe Turecka do EÚ nepokročili veľmi dopredu od roku 2005, keď začalo Turecko vyjednávať," uviedol pre TASR Stano. 
Dodal, že hoci vzhľadom na rozličné faktory nebolo možné otvoriť alebo uzavrieť viaceré negociačné kapitoly, komisár Füle stále tvrdí, že EÚ a Turecko majú veľa spoločného.
"Naše stretnutia sa zamerajú na záležitosti, ktoré EÚ a Turecko spolu zdieľajú. Spolupracujeme v mnohých oblastiach, sme navzájom prepojení v mnohých smeroch, a to znamená, že základné kamene medzi úniou a Tureckom sú solídne," uviedol komisár Füle pred odchodom do Istanbulu.
Jeho hovorca tvrdí, že práve kvôli mnohým spoločným cieľom, projektom a hodnotám sa komisár Füle snaží poukázať na to, že tieto vzťahy potrebujú nové stimuly.
"A keďže nie je možné dosiahnuť tento stimul z hľadiska pokroku v prístupových rokovaniach, komisár Füle a aj celá Európska komisia sa snažia voliť trochu iný prístup. Aby sme sa sústredili na pozitívne veci, kde pokrok vo vzájomných vzťahoch dosiahnuť môžeme," povedal Stano.
V tomto duchu sa komisár Füle a komisár De Gucht stretnú a budú rokovať s podpredsedom tureckej vlády Alim Babacanom, ministrom pre európske záležitosti Egemenom Bagišom a ministrom hospodárstva Zaferom Čaglayanom. 
Tieto rozhovory sa na pozadí novej pozitívnej agendy budú sústreďovať na posilnenie ekonomických a obchodných vzťahov. Komisár De Gucht ešte pred odchodom do Istanbulu pripomenul, že Turecko je pre EÚ siedmym najväčším obchodným partnerom, pričom ešte ani zďaleka nie sú vyčerpané všetky možnosti vzájomnej obchodnej spolupráce.
Následné stretnutia oboch komisárov s predstaviteľmi podnikateľského sektora a občianskej spoločnosti v Turecku budú mať za cieľ vysvetliť prínos nového prístupu EÚ k Turecku a vypočuť si názory tureckých podnikateľov a mimovládnych organizácií, ako by táto nová agenda mohla fungovať.
"Snaha komisára Füleho je vniesť túto pozitívnu agendu do vzájomných vzťahov, keďže Turecko a EÚ majú veľa spoločného a Turecko je pre Európu veľmi dôležitý partner," pripomenul hlavný cieľ cesty predstaviteľov EÚ do Istanbulu Peter Stano.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies