EÚ víta rozhodnutie WTO pri súdnom spore USA kvôli Airbusu

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 20:27 • 2 min
EÚ víta rozhodnutie WTO pri súdnom spore USA kvôli Airbusu

BRUSEL - Európska únia (EÚ) v utorok privítala správu odvolacieho súdneho orgánu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v spore o nedovolenej podpore pre európsku spoločnosť Airbus, ktorý iniciovali Spojené štáty. V správe sa zamieta veľká väčšina obvinení USA, že EÚ nevyhovela zisteniam WTO.

slovakia

left justify in out

Odvolací orgán s konečnou platnosťou zamietol všetky tvrdenia USA, že akákoľvek podpora EÚ je podľa pravidiel WTO jednoznačne "zakázaná".

 

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová tiež potvrdila, že odvolací orgán WTO, najvyššia súdna inštancia tejto organizácie, s konečnou platnosťou zamietol sťažnosť USA namierenú proti balíku podpory EÚ pre Airbus. Súd podľa nej uznal, že Únia vo veľkej miere vyhovela jeho pôvodným zisteniam.

 

"Je podstatné, že súd zamietol veľkú väčšinu tvrdení USA, že táto podpora poškodzovala predaj lietadiel spoločnosti Boeing. EÚ urýchlene prijme opatrenia, aby zaistila úplný súlad s konečným rozhodnutím WTO v tejto veci. Očakávame aj nadchádzajúce rozhodnutie odvolacieho orgánu o tom, či zisteniam WTO, ktoré sa týkajú masívnej a pretrvávajúcej štátnej podpory pre Boeing, vyhoveli Spojené štáty," uviedla komisárka v správe pre médiá.

 

Odvolací orgán WTO konštatoval, že väčšina podpory EÚ pre Airbus, ktorú USA napadli, sa skončila v roku 2011. Rozhodol, že podľa pravidiel WTO nemusí Únia prijať žiadne ďalšie opatrenia, pokiaľ ide o štátnu pomoc, ktorá už neexistuje, čo je prípad údajnej podpory pre modely lietadiel A300, A310, A320 a A330/A340.

 

EÚ musí splniť už len niekoľko zostávajúcich požiadaviek na to, aby úplne vyhovela pravidlám WTO. Týkajú sa návratných úverov poskytovaných na novšie modely A380 a A350 XWB. Požiadavky týkajúce sa lietadiel s jednou uličkou medzi sedadlami už nie sú žiadne.

 

Odvolací orgán výrazne znížil aj odhad hospodárskej škody, ktorú zostávajúca podpora EÚ údajne spôsobila predaju lietadiel Boeing. USA predložili 218 tvrdení o nepriaznivých účinkoch na Boeing (vrátane nižších objemov predaja) v dôsledku údajnej podpory pre Airbus. Odvolací orgán zamietol 94 % amerických tvrdení a potvrdil iba 14 prípadov, keď mala podpora negatívny vplyv na Boeing. Európska podpora však súvisela len s modelmi A350 XWB a A380.

 

Pôvodný spor sa na pôdu WTO dostal v roku 2004. USA napadli podporu, ktorú Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Spojené kráľovstvo poskytovali spoločnosti Airbus na vývoj a produkciu veľkých civilných lietadiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies