EÚ venuje na obnovu Afganistanu 1,2 miliardy eur

NETKY.SK • 5 Október 2016, 13:08 • 2 min
EÚ venuje na obnovu Afganistanu 1,2 miliardy eur

BRUSEL - Európska únia poskytne pre Afganistan sumu vo výške 1,2 miliardy eur a podobné finančné záväzky očakáva aj od ďalších partnerov. Uviedla to dnes v Bruseli na konferencii o Afganistane šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Celková suma zo strany EÚ sa však ešte môže zvýšiť, pretože podľa agentúry DPA len samotné Nemecko ponúklo 1,7 miliardy eur na rozvoj a obnovu Afganistanu počas nasledujúcich štyroch rokov.

Mogheriniová zároveň upozornila, že medzi financiami EÚ sľúbenými pre Afganistan a záväzkami Kábulu vziať späť afganských migrantov z krajín Únie, na čom sa obe strany dohodli 2. októbra, nie je spojitosť.

 

Druhý deň medzinárodnej konferencie, na ktorej sa zúčastňujú predstavitelia vyše 70 krajín a okolo 30 medzinárodných organizácií, je venovaný otázkam finančnej podpory krajiny, trpiacej dôsledkami predošlých konfliktov a prebiehajúcej vojny s radikálnym islamistickým hnutím Taliban.

 

Európska únia v utorok prisľúbila Afganistanu sumu 200 miliónov eur na najbližšie dva roky, ktorá je určená na budovanie štátnych štruktúr a podmienená pokrokom v reformách.

EÚ ako hostiteľ konferencie si kladie za cieľ, aby finančné prostriedky určené na podporu Afganistanu na najbližšie štyri roky zostali na úrovni štyroch miliárd dolárov ročne tak, ako bola táto pomoc nastavená v roku 2012.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies