EÚ venuje 66,5 milióna eur krajinám postihnutým povodňami

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 14:02 • 2 min
EÚ venuje 66,5 milióna eur krajinám postihnutým povodňami

BRUSEL - Európska komisia (EK) udelila dnes Bulharsku, Taliansku a Rumunsku pomoc vo výške 66,5 milióna eur z Fondu solidarity Európskej únie. Vyčlenená pomoc poputuje na nápravu škôd po vyčíňaní prírodných živlov, ku ktorým došlo v roku 2014.

slovakia

left justify in out

Komisia vyčlenila 1,98 miliónov eur pre Bulharsko, 56 miliónov eur pre Taliansko a takmer 8,5 milióna eur pre Rumunsko. Navrhnutá pomoc predstavuje čiastočné pokrytie nákladov na realizované záchranné operácie, ktoré nasledovali po ničivých povodniach. Finančná podpora EÚ pomôže predovšetkým pri obnove životne dôležitej infraštruktúry a služieb a preplatí náklady súvisiace s urgentnými záchrannými operáciami. Časť nákladov je zameraná aj na čistenie postihnutých regiónov.
     

"Fond solidarity EÚ je jedným z najsilnejších symbolov našej solidarity v čase núdze. Dnes uvoľnená finančná pomoc pomôže pri obnove niektorých z najmenej rozvinutých regiónov Európy, čo je zároveň aj prejavom solidarity Európskej únie  so 130.000 ľuďmi, ktorí musia čeliť následkom ničivých povodní," uviedla v tejto súvislosti eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu.
     

Pre obdobie 2014-2020 cieľom mnohých programov spolufinancovaných zo štrukturálnych a európskych investičných fondov sú investície do protipovodňovej prevencie a zmiernenia vplyvov klimatických zmien, ktoré vedú k prírodným katastrofám.
   

 Ročný rozpočet Fondu solidarity EÚ na rok 2015 je vo výške 541,2 miliónov eur. K tomu treba prirátať nevyčerpané prostriedky z  predchádzajúceho roku, čím sa tohoročná celková suma vo Fonde solidarity vyšplhá na vyše 895 miliónov eur.
     

Finančný príspevok z tohto fondu sa vypočítava na základe celkových priamych škôd vzniknutých v dôsledku prírodnej katastrofy. Táto finančná pomoc môže byť použitá len na základné záchranné operácie. 
     

Fond solidarity Európskej únie bol vytvorený v dôsledku rozsiahlych povodní v strednej Európe z leta roku 2002. Revidovaným nariadením o Fonde solidarity EÚ z júna 2014 bolo zjednodušené pravidlá tak, aby finančná podpora mohla byť vyplatená oveľa rýchlejšie ako  predtým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona