EÚ venuje 50 miliónov eur na založenie múzea európskej histórie

NETKY.SK • 26 Január 2012, 08:04 • 2 min
EÚ venuje 50 miliónov eur na založenie múzea európskej histórie

EÚ venuje 50 miliónov eur na založenie múzea európskej histórie - Kultúra Európska únia venuje viac ako 50 miliónov eur na založenie múzea dejín Európy, ktoré má vzniknúť v Bruseli. Dom európskej histórie by mal predstaviť dejiny starého kontinentu od poč

slovakia

left justify in out

img

Európska únia venuje viac ako 50 miliónov eur na založenie múzea dejín Európy, ktoré má vzniknúť v Bruseli. 
      Dom európskej histórie by mal predstaviť dejiny starého kontinentu od počiatkov až po snahy o jeho integráciu v modernej dobe. Pripravovaná expozícia neobíde ani temné stránky histórie Európy, vrátane holokaustu a jej rozdelenia železnou oponou.
      Za realizáciu projektu je zodpovedný bývalý predseda Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering, ktorý je presvedčený o jeho zmysluplnosti aj v období úsporných opatrení a neistote ohľadne výšky budúceho rozpočtu EÚ. 
      "S financovaním kultúry sú vždy ťažkosti. V porovnaní s niektorými národnými múzeami, toto nestojí tak veľa," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii dlhoročný nemecký europoslanec Pöttering.
      Nové múzeum s expozíciou na ploche 5000 metrov štvorcových má vzniknúť v budove bývalej školy, ktorá sa nachádza uprostred parku v bruselskej európskej štvrti. Svoje brány by malo otvoriť v roku 2014.
      Celkové náklady projektu sa podľa agentúry DPA odhadujú na 56,1 milióna eur. Prostriedky by sa mali nájsť v rozpočte Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Generálneho sekretariátu Rady Európskej únie. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies