EÚ: V EFSF je dostatok prostriedkov na pokrytie potrieb, zhodla sa eurozóna

NETKY.SK • 7 December 2010, 12:15 • 2 min
EÚ: V EFSF je dostatok prostriedkov na pokrytie potrieb, zhodla sa eurozóna

EÚ V EFSF je dostatok prostriedkov na pokrytie potrieb, zhodla sa eurozóna - Svet Úverovú zmluvu medzi Írskom, Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou podpíšu strany ešte do tohtoročných Vianoc. Oznámil to v pondelok na koniec zasadnutia ministrov

slovakia

left justify in out

Úverovú zmluvu medzi Írskom, Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou podpíšu strany ešte do tohtoročných Vianoc. Oznámil to v pondelok na koniec zasadnutia ministrov financií krajín eurozóny šéf Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (ESFS) Klaus Regling s dodatkom, že mechanizmus si nevyžaduje v súčasnosti doplnenie prostriedkov na to, aby zvládol prípadný nápor na poskytnutie pomoci pre ďalšie krajiny eurozóny.
      Pred novinárov predstúpili po schôdzke zoskupenia ministrov okrem Reglinga aj šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker a komisár pre ekonomické a finančné záležitosti Olli Rehn, ale s vyhláseniami bola trojica veľmi opatrná.
      Tému navýšenia prostriedkov v EFSF odmietol ďalej diskutovať Regling, pričom povedal, že tie súčasné sú na takej úrovni, ktorá si nevyžaduje ďalší vklad zo strany členských krajín eurozóny.
      "Prostriedky sú vo fonde dostatočné na to, aby vykryli všetky potreby, ktoré by mohli vzniknúť," povedal Regling, ktorý dohliada na fungovanie mechanizmu. Ten postavila v máji eurozóna so zdrojmi vo výške 440 miliónov a siahnuť na pôžičky z nej môžu krajiny eurozóny, ktoré sa ocitnú vo vážnych problémoch s verejnými financiami.
      Ďalším nosným konceptom k debate mali byť na schôdzke tzv. eurobondy, stanovenie ich obchodovania navrhol samotný Juncker, no o obsahu výmeny názorov na zasadnutí k tejto téme luxemburský premiér hovoriť nechcel. Návrh Junckera zaradiť eurobondy, teda cenné papiere vydávané "pod patronátom" Európskej únie na krytie dlhových požiadaviek členských štátov, sa nepáčil Nemecku, naopak Taliansko sa k nemu hlásilo, keďže minister financií Giulio Tremonti sa spolu s Junckerom považuje za autora tejto obrannej alternatívy voči narastajúcej dlhovej kríze v eurozóne.
      Rehn s Junckerom ocenili úsilie Španielska a Portugalska v oblasti ozdravovacích opatrení, ktorými sa snažia vyhnúť podobnej situácii, aká nastala na jar v Grécku a len nedávno v Írsku. V utorok (7. 12.) budú pokračovať rokovania o finančnej budúcnosti EÚ rokovaniami ministrov financií eurozóny v rámci Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona