EÚ v boji proti daňovým únikom zostavuje zoznam nespolupracujúcich krajín

NETKY.SK • 2 December 2016, 16:16 • 2 min
EÚ v boji proti daňovým únikom zostavuje zoznam nespolupracujúcich krajín

BRUSEL - Snahy Európskej komisie (EK) v boji proti daňovým únikom sa na úrovni celej Európskej únie (EÚ) premietli aj do vypracovania prvého spoločného zoznamu daňových jurisdikcií z tretích krajín, ktoré nespolupracujú pri odhaľovaní daňových podvodov a únikov.

slovakia

left justify in out

Zoznam, ktorý predložila exekutíva EÚ v polovici septembra, je dopĺňaný návrhmi zo strany členských štátov o tom, ktoré krajiny by mali byť komplexnejšie preverené. Cieľom je presne určiť štáty, ktoré nedodržiavajú pravidlá v oblasti zdaňovania a do konca roka 2017 uverejniť konečný zoznam nespolupracujúcich krajín. Členovia EÚ už vyjadrili podporu tomuto prístupu, ktorý má aj odobrenie Európskeho parlamentu (EP).

 

Zámer vypracovať tento zoznam je súčasťou kampane, v rámci ktorej by sa malo ostro zasiahnuť proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a propagovať spravodlivejšie zdaňovanie v rámci EÚ a aj vo svete.

 

Komisia ešte v januári 2016 začala trojfázový proces vytvárania spoločného zoznamu ako súčasť širšieho programu na obmedzenie daňových únikov a vyhýbania sa daňovým povinnostiam. Pri zaobchádzaní s tretími krajinami, ktoré odmietajú dodržiavať medzinárodné štandardy dobrej správy v daňových záležitostiach, bude mať spoločný zoznam nespolupracujúcich jurisdikcií za celú EÚ oveľa väčšiu váhu než súčasná spleť zoznamov jednotlivých štátov.

 

Celoeurópsky zoznam takisto podľa komisie zabráni subjektom používajúcim agresívne daňové plánovanie zneužívať nesúrodosť medzi rozličnými vnútroštátnymi systémami. Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici pri predkladaní zoznamu nespolupracujúcich krajín pripomenul, že EÚ berie vážne svoje medzinárodné záväzky v oblasti dobrej správy v daňových záležitostiach a rovnaký prístup očakáva aj od svojich medzinárodných partnerov. "Zoznam EÚ nám poslúži ako nástroj na rokovania s tretími krajinami, ktoré sa odmietajú správať poctivo," zdôraznil.

 

Komisia kvôli zostaveniu uvedeného zoznamu navrhla hodnotiacu tabuľku, pomocou ktorej boli všetky tretie krajiny a daňové jurisdikcie sveta podrobené analýze s cieľom určiť ich riziko, pokiaľ ide o uľahčovanie vyhýbania sa daňovým povinnostiam. Tabuľka predstavuje vecné informácie o každej krajine v rámci troch neutrálnych ukazovateľov: hospodárskych väzieb na EÚ, finančnej činnosti a ukazovateľov stability. Jurisdikcie, v prípade ktorých sú tieto kategórie zastúpené výraznejšie, sa preveria na základe ukazovateľov rizika, ako je napríklad ich úroveň transparentnosti alebo možnosť využívať preferenčné daňové režimy.

 

Cieľom je pomôcť členským štátom zúžiť ich pozornosť pri rozhodovaní o tom, ktoré krajiny treba preveriť dôkladnejšie z hľadiska dobrej správy v daňových záležitostiach, čo je ďalším krokom v procese zaraďovania do zoznamu EÚ. Únia bude pritom úzko spolupracovať s OECD, pričom zohľadní jej posúdenie štandardov transparentnosti jednotlivých jurisdikcií. Preverenie vybraných krajín by sa malo začať už v januári budúceho roka, aby bol prvý zoznam nespolupracujúcich jurisdikcií za celú EÚ k dispozícii do konca roka 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona