EÚ uvoľní víza pre Turkov až po splnení všetkých kritérií

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 17:50 • 2 min
EÚ uvoľní víza pre Turkov až po splnení všetkých kritérií

BRUSEL - Zrušenie víz pre tureckých občanov, ktorí chcú cestovať v rámci EÚ sa stane skutočnosťou len vtedy, keď budú splnené všetky potrebné kritériá. Uviedla to dnes šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v rozhovore pre Radio France Inter.

slovakia

left justify in out

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku vyjadrila presvedčenie, že rokovania o členstve EÚ sú jediný spôsob, ako pomôcť Turecku "modernizovať štát" a "rešpektovať základné práva" vrátane slobody tlače a združovania sa. Rozhovory by tiež mali prispieť k obnoveniu mierového procesu s Kurdmi.


"Pokiaľ ide o voľný pohyb, k tomu dôjde len vtedy, keď budú splnené všetky kritériá, rovnako ako to platí pre všetky krajiny, s ktorými rokujeme o voľnom pohybe ich občanov," povedala Mogheriniová ohľadom ambícií Turecka čo najskôr dosiahnuť liberalizáciu víz pre svojich občanov pre schengenský priestor.


Mogherinovej slová sú odkazom na predošlé rokovania EÚ o liberalizácií víz s Gruzínskom a Ukrajinou, ktoré takisto museli splniť veľmi prísne podmienky. Pre zrušenie vízovej povinnosti pre svojich občanov Ankara musí zaviesť a dodržiavať 72 rôznorodých kritérií: od poskytnutia záruk o bezpečnosti osobných dokladov, cez zladenie sa s vízovou politikou EÚ voči tretím krajinám až po rešpektovanie základných ľudských práv.


Riaditeľka Odboru pre stratégie a všeobecné záležitosti Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre migráciu a vnútorné záležitosti Marta Cyganová minulý týždeň na pôde Európskeho parlamentu upozornila, že Turecko zatiaľ spĺňa len menej ako polovicu z požadovaných podmienok. Ankara by mala splniť všetky kritériá pre uvoľnenie vízového režimu do konca mája.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies