EÚ uvažuje o ropnom embargu voči Iránu od 1. júla

NETKY.SK • 19 Január 2012, 08:11 • 2 min
EÚ uvažuje o ropnom embargu voči Iránu od 1. júla

EÚ uvažuje o ropnom embargu voči Iránu od 1. júla

slovakia

left justify in out

img

Európska únia nezavedie sankcie voči iránskemu ropnému sektoru skôr ako 1. júla, uviedli dnes nemenované zdroje pre agentúru Reuters.
      Pôvodný zámer predstaviteľov európskej diplomacie, ktorí sa stretnú na prvom tohoročnom zasadaní na budúci týždeň v Bruseli, bol ten, že popri plánovaných sankciách voči iránskemu finančnému sektoru uvalia na islamskú republiku aj ropné embargo.
      To však narazilo na odmietavý postoj niektorých európskych štátov - Grécka, Talianska a Španielska - ktoré sú do značnej miery závislé práve na dovoze iránskej ropy.
      Dnes oznámený termín, odkedy by ropné embargo mohlo nadobudnúť platnosť, poskytuje čas pre tieto i ďalšie krajiny, ktoré dovážajú ropné produkty z Iránu, aby hľadali alternatívne spôsoby zásobovania ropou a prerušili dovtedy svoje obchodné dohody.
      Ani zavedenie embarga však nebude znamenať, že EÚ zostane celkom odrezaná od iránskej ropy. Členské krajiny únie, pripravujúce detaily ropného embarga, sa dohodli na návrhu, ktorý umožní európskym spoločnostiam aj naďalej prijímať splácanie dlhov od iránskych spoločností formou ropy.
      Plánované zosilnenie sankcií EÚ voči Iránu, ktoré majú postihnúť iránsky finančný sektor a v neskoršej etape aj ropný priemysel, sú reakciou na iránsky jadrový program, ktorý je zneužívaný na zbrojné účely. Teherán výrobu atómovej bomby popiera a tvrdí, že jeho jadrový program slúži iba na mierové účely. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies