EÚ uvalila sankcie na 3 líbyjských politikov, ktorí blokujú novú vládu národnej jednoty

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 14:54 • 2 min
EÚ uvalila sankcie na 3 líbyjských politikov, ktorí blokujú novú vládu národnej jednoty

BRUSEL - Európska únia uvalila sankcie na troch líbyjských politikov obvinených z toho, že bránia novej vláde národnej jednoty, ktorej vznik sprostredkovala OSN, ujať sa moci a začať pracovať. Ich mená zverejnila dnes v oficiálnom vestníku.

slovakia

left justify in out

V tom sa uvádza, že Akíla Sálih je predsedom medzinárodne uznaného líbyjského parlamentu so sídlom vo východolíbyjskom meste Tobruk, Chalífa Ghuwajl je predsedom proislamskej vlády so sídlom v Tripolise a Núrí abú Sahmajn šéfom bývalého parlamentu (Všeobecného národného kongresu), ktorý ožil ako súčasť vlády v Tripolise.

 

Títo traja politici podľa EÚ "obštrukciami maria uplatnenie líbyjskej politickej dohody zo 17. decembra 2015 a vytvorenie vlády národnej jednoty v Líbyi", uviedla tlačová agentúra DPA. EÚ na trojicu politikov uvalila zákaz cestovania a zmrazila ich majetky.

 

Líbya je rozdelená medzi konkurenčné vlády od roku 2014, čo je dôsledok chaosu, ktorý zachvátil krajinu po povstaní z obdobia tzv. arabskej jari v roku 2011.

 

Povstalci vtedy zvrhli a zabili dlhoročného vládcu krajiny Muammara Kaddáfího. Politickú nestabilitu v krajine využil extrémistický Islamský štát, ktorý získal kontrolu nad centrálnou oblasťou pobrežia Stredozemného mora, teda v oblasti, ktorá sa nachádza medzi Tobrukom a Tripolisom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies