EÚ uvalila na Sýriu ropné embargo; Medvedev poslal Asadovi depešu

NETKY.SK • 30 August 2011, 13:12 • 2 min
EÚ uvalila na Sýriu ropné embargo; Medvedev poslal Asadovi depešu

EÚ uvalila na Sýriu ropné embargo; Medvedev poslal Asadovi depešu

slovakia

left justify in out

img

Európska únia uvalila dnes embargo na dovoz ropy zo Sýrie. Zvýšila tým tlak na režim v Damasku, ktorý brutálne potláča protivládne protesty v Sýrii, uviedla agentúra DPA.
      Zákaz sa týka nielen dovozu ropy, ale aj obchodu s ropnými produktmi a benzínom medzi EÚ a Sýriou, ako aj ich prepravy.
      Podľa zdrojov z Rady EÚ má ropné embargo pokrývať všetky obchodné činnosti, z ktorých má režim v Damasku zisk. Do konca týždňa dostane rozhodnutie o embargu písomnú podobu. Následne musí ešte vyjsť ako osobitné nariadenie EÚ, čo by sa malo podľa diplomatov stať v tomto alebo budúcom týždni.
      Tlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada zvýšil dnes aj ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý ho prostredníctvom depeše vyzval na okamžité a úplné zastavenie násilia. Posolstvo mu podľa DPA odovzdal v Damasku námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov.
      Kremeľ ďalej vyzval Asada na uskutočnenie naliehavých reforiem a apeloval na sýrsku opozíciu, aby sa zapojila do režimom ponúkaného dialógu, "pretože len tak je možné zabezpečiť obnovenie občianskeho zmieru".
      Zásahy armády a bezpečnostných zložiek proti demonštrantom pokračovali aj dnes a podľa opozície pri nich zahynuli traja ľudia a 20 utrpelo zranenia.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona