EÚ uvalila miliónové pokuty za kartelové dohody pri námornej preprave

NETKY.SK • 21 Február 2018, 14:48 • 2 min
EÚ uvalila miliónové pokuty za kartelové dohody pri námornej preprave

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu v troch separátnych rozhodnutiach udelila miliónové pokuty za kartelové dohody. Štyria námorní prepravcovia zaplatia 395 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Dvaja dodávatelia zapaľovacích sviečok boli pokutovaní sumou 76 miliónov eur a rovnakou sumou boli pokutovaní aj dvaja dodávatelia brzdových systémov.

Komisia pripomenula, že účasť na karteloch je v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ. Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová spresnila, že všetky firmy uznali svoju účasť na karteloch a súhlasili s vyriešením prípadov.

 

"Zvyšovaním cien komponentov alebo dopravných nákladov na automobily, účastníci kartelovej dohody poškodili európskych spotrebiteľov a nepriaznivo ovplyvnili konkurencieschopnosť európskeho automobilového priemyslu, ktorý v EÚ zamestnáva približne 12 miliónov ľudí," vysvetlila komisárka. Komisia zistila, že čílsky námorný dopravca CSAV, japonskí prepravcovia "K" Line, MOL a NYK, ako aj nórsko-švédska dopravná spoločnosť WWL-EUKOR sa zúčastnili na karteli o medzikontinentálnej námornej doprave. Od októbra 2006 do septembra 2012 ovplyvňovali diaľkovú námornú dopravu pri prevoze nových automobilov, nákladných automobilov, ako aj kombajnov či traktorov, na trasách medzi Európou a ostatnými kontinentmi.

 

Komisia pri určovaní pokút zohľadnila hodnotu predaja na medzikontinentálnych trasách do a z krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), dosiahnutú účastníkmi kartelu za dopravné služby, závažnosť porušenia, geografický rozsah a časové trvanie. V súlade s princípom o zhovievavosti spoločnosť MOL, ktorá na kartel upozornila, sa vyhla pokute vo výške 203 miliónov eur. Spoločnosti CSAV, "K" Line, NYK a WWL-EUKOR profitovali zo zníženia pokút vďaka ochote spolupracovať s eurokomisiou. V praxi to znamená, že firma NYK zaplatí 141,82 milióna eur, firma "K" Line 39,10 milióna eur, WWL-EUKOR uhradí 207,335 milióna eur a CSAV musí zaplatiť 7,033 milióna eur.

 

V druhom rozhodnutí EK skonštatovala, že nemecká firma Bosch a japonské podniky Denso a NGK sa zúčastnili na karteli týkajúceho sa dodávok zapaľovacích sviečok výrobcom automobilov v EHP. Ich kartel trval od roku 2000 do roku 2011. Vyšetrovanie EK začalo žiadosťou o oslobodenie od pokuty predloženou spoločnosťou Denso.

 

Spoločnosť Denso sa tak vyhla pokute vo výške 1 milión eur a eurokomisia znížila pokuty pre ostatné dve firmy za ich ochotu spolupracovať. Bosch zaplatí len 45,83 milióna eur a firma NKG uhradí 30,26 milióna eur. Tretie rozhodnutie EK sa týka dvoch kartelov na trhu s brzdovými systémami. Prvá nezákonná dohoda sa týkala dodávky hydraulických brzdových systémov (HBS) a v období od februára 2007 do marca 2011 sa na nej zúčastnili firmy TRW, Bosch a Continental.

 

Druhý kartel, od septembra 2010 do júla 2011, sa týkal dodávok elektronických brzdových systémov (EBS) a bol dohodnutý spoločnosťami Bosch a Continental. Komisia uložila celkovú pokutu vo výške 75 miliónov eur. Firma TRW, ktorá dohody prezradila, bola ušetrená pokuty, Bosch zaplatí 12,07 milióna eur a 19,34 milióna eur a Continental musí uhradiť 44 miliónov eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies