AKTUALIZÁCIA: K sankciám na Putina a Lavrova sa pridáva aj Británia

NETKY.SK • 25 Február 2022, 15:49 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: K sankciám na Putina a Lavrova sa pridáva aj Británia

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ schválili nové cielené sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi za vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny. Najnovšie sa k nim pridala aj Veľká Británia.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 25. 2. 2022 21:27

 

Británia plánuje bezodkladné zavedenie sankcií cielených priamo na šéfa Kremľa a Sergeja Lavrova. Britský premiér Boris Johnson to povedal v piatok na virtuálnom mimoriadnom summite Severoatlantickej aliancie, informuje agentúra AFP.

 

Johnson podľa vyjadrenia svojho hovorcu uviedol, že Británia v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine prijme podobné sankcie ako EÚ, ktoré budú taktiež zacielené priamo na Putina a Lavrova, približuje agentúra DPA.

 

„Spojené kráľovstvo bezodkladne zavedie sankcie voči prezidentovi Putinovi a ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, a to nad rámci sankčného balíka, ktorý oznámilo už včera,“ uviedol hovorca.

 

img

 

Dodal, že Johnson varoval lídrov aliancie, že „ambície ruského prezidenta“ nemusia skončiť pri Ukrajine, pričom podotkol, že aktuálna situácia je reálnou „euroatlantickou krízou s globálnymi následkami“.

 

Johnson okrem toho využil virtuálne stretnutie lídrov aliancie na to, aby ich vyzval na podniknutie okamžitých krokov zameraných na odpojenie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT, aby tak spôsobili Kremľu čo najväčšiu ujmu.

 

K téme: Sankcie na Rusko uvalili už aj Facebook a Eurovízia

 

Pôvodný článok: 

 

Podľa luxemburského ministra zahraničných vecí však dohoda o zmrazení spomínaných aktív ešte nie je sfinalizovaná – EÚ je podľa neho k dohode ale už veľmi blízko, informuje agentúra AP.

 

img

Predseda Európskej rady Charles Michel

 

Lídri EÚ sa ešte vo štvrtok večer dohodli na sankciách voči Rusku, ktoré budú mať masívne následky pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy.

 

„Tieto sankcie sa vzťahujú na finančný sektor, energetiku a dopravu, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku,“ uvádzajú vo vyhlásení Európskej rady. Brusel zároveň rozšíri sankčný zoznam o mená ďalších osôb z Ruska a upraví kritériá, podľa ktorých vyhodnocuje, kto naň patrí.

 

Prečítajte si tiež: Joe Biden predstavil sankcie proti Rusku. S Putinom sa už nechce rozprávať

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies