EÚ: Ukrajina sa k únii nepriblíži

NETKY.SK • 29 November 2013, 10:39 • 2 min
EÚ: Ukrajina sa k únii nepriblíži

VILNIUS - Summit Východného partnerstva v litovskom Vilniuse sa podľa všetkého skončí bez toho, aby sa Ukrajina priblížila k Európskej únii. Naznačili to lídri EÚ, ktorí sa v pobaltskej krajine stretávajú od štvrtka.

slovakia

left justify in out

"Argumenty nedosiahli ucho ani myseľ ukrajinského prezidenta. Stále vidíme, že postoje sa nezmenili," povedala pre agentúru AFP litovská prezidentka Dalia Grybauskaité po rokovaní s ukrajinským lídrom Viktorom Janukovyčom. Podobne sa vyjadril poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski. "Je koniec," cituje ho agentúra Associated Press (AP).

Janukovyč ešte v utorok vyhlásil, že jeho krajina opätovne zváži uzavretie politickej a obchodnej dohody s EÚ v období, keď na to bude mať vhodnejšie podmienky. Vyjadril sa tak po tom, ako premiér Azarov pred novinármi priznal, že dôvodom pozastavenia príprav na podpis dokumentov počas nadchádzajúceho summitu vo Vilniuse bola požiadavka zo strany Ruska. Litva plniaca úlohu predsedníckej krajiny EÚ následne naznačila, že podpis takzvanej asociačnej dohody s Ukrajinou je stále možný. Ukrajinská vláda o zrušení podpisu dohôd s EÚ rozhodla minulý týždeň po tom, ako parlament neumožnil splnenie jednej z rozhodujúcich požiadaviek EÚ v podobe prepustenia väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej do zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies