EÚ udelila firme Riberebro pokutu 5,2 ml. eur za kartel

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 14:14 • 2 min
EÚ udelila firme Riberebro pokutu 5,2 ml. eur za kartel

BRUSEL - Európska únia (EÚ) dnes udelila pokutu 5,2 milióna eur španielskej firme Riberebro, ktorá vyrába zeleninové konzervy, za nelegálnu kartelovú dohodu a manipulácie s cenami hubových konzerv.

slovakia

left justify in out

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová vo svojom vyhlásení skonštatovala, že kartelová dohoda ovplyvnila maloobchodné ceny v celej Európe.

 

Do kartelu je zapletená aj francúzska firma Bonduelle a holandský výrobca Prochamp. Obe spoločnosti sa však už vlani dohodli s EÚ na urovnaní sporu a zaplatení pokút v celkovej výške 32 miliónov eur. Ďalší účastník kartelu - holandská firma Lutece pokutu nedostala, keďže pomohla dohodu odhaliť.

 

Španielska konzerváreň Riberebro sa zase odmietla dohodnúť na finančnom odškodnení za urovnanie sporu. Európska komisia (EK) ako výkonná zložka EÚ preto pokračovala vo vyšetrovaní v španielske firme a dnes jej udelila pokutu za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže. Pokuta je pritom znížená o 50 % za to, že Riberebro s vyšetrovateľmi spolupracovala.

 

Podľa zistenia komisie, firmy zapojené do kartelu si v rokoch 2010 až 2012 vymieňali dôverné informácie o tendroch, určili minimálne ceny a rozdelili si klientov, aby zastavili pokles cien svojich produktov. EK má právomoc udeliť firmách pokutu do výšky 10 % ich globálnych tržieb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies