EÚ trvá na prepustení Tymošenkovej ako podmienke podpisu asociačnej dohody

NETKY.SK • 20 September 2013, 18:00 • 2 min
EÚ trvá na prepustení Tymošenkovej ako podmienke podpisu asociačnej dohody

JALTA - Litovské predsedníctvo Európskej únie dnes varovalo, že Brusel nepodpíše kľúčovú dohodu o spolupráci s Ukrajinou, ak tamojšie úrady neprepustia väznenú expremiérku Juliu Tymošenkovú.

slovakia

left justify in out

"Bez toho nebude žiaden podpis a chcem to povedať veľmi jasne - nech nie sú žiadne ilúzie o tom, že postačí urobiť len nejaký malý krok," vyhlásila litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, ktorú citovala agentúra AP. Uviedla to na medzinárodnej konferencii v ukrajinskom čiernomorskom letovisku Jalta venovanej prozápadným integračným ambíciám Ukrajiny. Na konferencii vystúpil aj ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý vyhlásil, že jeho vláda sa stále pokúša nájsť spôsob, ako vyriešiť komplikovaný prípad Tymošenkovej. Podľa jeho slov však tomu bránia pokračujúce súdne konania voči expremiérke, ktoré je najskôr potrebné zavŕšiť.

Bývalá sovietska republika by mala v novembri na summite EÚ vo Vilniuse podpísať asociačnú dohodu s EÚ, ktorá predpokladá aj zriadenie zóny voľného obchodu. Brusel však opakovane pripomína, že Tymošenkovej súdne kauzy a jej odsúdenie na sedem rokov väzenia i selektívny prístup ukrajinskej justície by mohli podpísanie dohody ohroziť. Kyjev sa pritom zároveň dostáva pod silný politický i ekonomický tlak Moskvy, ktorá si podpísanie asociačnej dohody Ukrajiny s EÚ neželá. Predstavitelia EÚ ale napriek tomu trvajú na prepustení Tymošenkovej. "Nie je žiaden dôvod na zmenu tohto postoja len kvôli tlaku tretej strany," zdôraznila v Jalte litovská prezidentka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies