EÚ trvá na jadrovej dohode s Iránom

NETKY.SK • 16 Október 2017, 15:28 • 2 min
EÚ trvá na jadrovej dohode s Iránom

BRUSEL/LUXEMBURG - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová dnes v rámci rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu uviedla, že začiatkom novembra navštívi Washington, kde sa bude v mene EÚ zasadzovať za zachovanie jadrovej dohody s Iránom po tom, ako koncom minulého týždňa túto dohodu napadol americký prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

"EÚ je odhodlaná pokračovať v plnom a efektívnom vykonávaní všetkých častí dohody," uvádza sa vo vyhlásení Rady ministrov. Európski diplomati pripomenuli, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) osemkrát potvrdila, že Irán plní svoje záväzky vyplývajúce z dohody spred dvoch rokov.

 

Táto dohoda je "rozhodujúca pre bezpečnosť regiónu", povedala Mogheriniová na tlačovej besede v mene diplomatov zo všetkých 28 krajín EÚ. Podľa jej slov členské štáty preukázali jednotu a odkaz do USA je jasný: "EÚ nevidí žiadne alternatívy k existujúcej dohode."

 

"Neberiem do úvahy iné alternatívy," povedala Mogheriniová. Spresnila, že európska strana očakáva, že dohoda medzi Teheránom a svetovými veľmocami z júla 2015, ktorú okrem Iránu podpísali aj Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA, bude zachovaná a implementovaná všetkými signatármi. To je podľa nej silný záväzok Európskej únie.

 

V záveroch Rady ministrov sa tiež konštatuje, že jadrová dohoda s Iránom je kľúčovou súčasťou medzinárodného úsilia o nešírenie jadrových zbraní.

 

Mogheriniová v tejto súvislosti upozornila, že vzhľadom na napätie okolo jadrových pokusov severokórejského režimu pod vedením Kim Čong-una môže byť oveľa ťažšie začať dialóg alebo sprostredkovanie rozhovorov so Severnou Kóreou, ak bude jadrová dohoda s Iránom "ohrozená alebo zrušená".

 

Americký prezident v piatok (13.10.) odmietol odobriť dohodu s Iránom, pretože podľa jeho slov "nezodpovedá národnobezpečnostným záujmom Spojených štátov", a vyzval Kongres, aby sprísnil svoj postoj k tejto medzinárodnej zmluve. Kongres má k dispozícii dva mesiace na to, aby rozhodol o ďalšom postoji USA v tejto otázke.

 

Mogheriniová, ktorá v mene EÚ predsedala záverečnej etape dlhodobého procesu rokovaní s Teheránom (trvali 12 rokov) vedúcich k historickému kompromisu, tvrdí, že ide o "silnú dohodu" s mechanizmom silného monitorovania, ktorý zaručuje, že iránsky jadrový program je a zostane využívaný výhradne na civilné účely. V praxi to znamená, že dohoda nedovolí Iránu stať sa jadrovou vojenskou veľmocou.

 

V spoločnom stanovisku ministrov sa uvádza aj skutočnosť, že zrušenie sankcií súvisiacich s jadrovou energiou, ktoré nasledovalo po podpise dohody, malo pozitívny vplyv na obchodné a hospodárske vzťahy s Iránom, čo umožnilo posilnenie vzájomnej spolupráce a otvorený dialóg s touto krajinou. Diplomati EÚ sú z tohto hľadiska znepokojení možnosťou opätovného zavedenia sankcií zo strany USA, keďže by to poškodilo záujmy európskych firiem obchodujúcich s Iránom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies