EÚ súhlasí so vstupom Chorvátska do únie

NETKY.SK • 24 Jún 2011, 13:04 • 2 min
EÚ súhlasí so vstupom Chorvátska do únie

EÚ súhlasí so vstupom Chorvátska do únie - Politika V poradí 28. tátom Európskej únie bude Chorvátsko, dohodli sa dnes na záver zasadania Európskej rady najvyšší predstavitelia 27 členských štátov eurobloku.

slovakia

left justify in out

V poradí 28. štátom Európskej únie bude Chorvátsko, dohodli sa dnes na záver zasadania Európskej rady najvyšší predstavitelia 27 členských štátov eurobloku.
      Lídri EÚ dnes oficiálne ukončili proces prístupových rokovaní s Chorvátskom, ktoré odštartovali pred piatimi rokmi. Rokovacie obdobie trvalo tak dlho preto, lebo Chorvátsko muselo prijať seriózne opatrenia na poli boja proti korupcii a v oblasti reforiem súdnictva, a takisto vyrovnať sa s aktérmi vojnových zločinov počas občianskej vojny v bývalej Juhoslávii.
      Ukončenie prístupových rokovaní sa rovná schváleniu prijatia nového člena do rozrastajúcej sa rodiny európskych štátov, združených v Európskej únii
      Podľa vyhlásenia lídrov EÚ, publikovaného dnes, konečný podpis prístupovej dohody by sa mal uskutočniť ešte do konca tohto roka a Chorvátsko by sa 1. júla 2013 malo stať v poradí už 28. členom únie.
      Po Slovinsku, ktoré do EÚ vstúpilo v roku 2004, bude Chorvátsko druhou krajinou bývalej Juhoslávie, ktorá s úspechom dokončí integračný proces.
      Súhlas s pričlenením Chorvátska do únie ešte musia ratifikovať všetky členské krajiny EÚ.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies